De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikeldinsdag, 3 mei 2016

Rekening houden met dilemma’s van Merkel
In vergelijking met de aandacht die de Amerikaanse voorverkiezingen ten deel valt, komt de belangstelling voor de Duitse politiek er maar bekaaid af. Terwijl de gevolgen van de verkiezingen in Duitsland voor ons toch veel ingrijpender zijn dan de vraag of Donald Trump en Hillary Clinton het in november tegen elkaar mogen opnemen. In Duitsland heeft onlangs de rechts-populistische anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland AfD bij drie deelstaatverkiezingen op overtuigende wijze stemmen gewonnen ten koste van de CDU van bondskanselier Angela Merkel. Als die trend doorzet, staat Duitsland volgend jaar bij de parlementsverkiezingen een politieke aardverschuiving te wachten die het einde inluidt van de traditionele machtsverdeling tussen de sociaal-democratische SPD en de christen-democratische CDU.
De AfD hield dit weekeinde een congres waarbij het een manifest aannam waarin staat dat de islam niet spoort met de Duitse grondwet. De drie jaar oude partij is snel gegroeid door de komst vorig jaar van meer dan een miljoen vluchtelingen, vooral moslims, naar Duitsland.
Door de opkomst van de AfD wordt de politieke speelruimte van Merkel beperkt. Vorig jaar werd zij nog geprezen om haar gastvrije houding naar migranten. Maar nadat eerst de relaties met Oost-Europese landen onder druk kwamen te staan doordat zij zonder overleg de vluchtelingen welkom heette, kwam zij daarna in eigen land onder vuur te liggen vanwege haar ruimhartige open-deurbeleid. Merkel wordt verweten dat zij de integratie van een miljoen moslims, die een andere visie op de samenleving hebben, heeft onderschat.
Een ander verwijt is dat zij Europa in de vluchtelingencrisis afhankelijk heeft gemaakt van Turkije, het belangrijkste doorvoerland van vluchtelingen. In ruil voor miljardenhulp, visumvrij reizen voor Turken en versnelling van de toetredingsonderhandelingen voor het EU-lidmaatschap, belooft Turkije migranten tegen te houden. De Turkse president Erdogan bemoeit zich echter op grond van die deal ook met de vrijheid van meningsuiting in Europese landen. Onlangs besloot de Duitse regering na een Turks verzoek een eventuele vervolging van tv-satiricus Jan Böhmermann voor het beledigen van een bevriend staatshoofd niets in de weg te leggen. Böhmermann zette kwaad bloed in Turkije door een spotgedicht voor te lezen over Erdogan. Merkels toegeeflijke houding ten opzichte van Turkije en haar kritische opstelling tegenover Böhmermann zaait ongenoegen onder de Duitse bevolking. De kritiek luidt dat de deal met Erdogan belangrijker is dan de persvrijheid.
Natuurlijk heeft Merkel fouten gemaakt in de vluchtelingencrisis. Maar het gaat te ver om te stellen dat zij buigt voor 'sultan’ Erdogan. Wat betreft Böhmermann volgt zij de juridische weg. En dat zij heel voorzichtig handelt in de omgang met Turkije is begrijpelijk. Europa heeft Turkije harder nodig dan andersom. Zonder medewerking van Turkije wordt Duitsland deze lente en zomer opnieuw overspoeld met vluchtelingen. Dat zou een nog grotere groei betekenen van de anti-islambeweging Pegida en de AfD. Het is makkelijk kritiek te leveren op Merkel, maar zij moet nu eenmaal meerdere strategische belangen tegen elkaar afwegen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties