De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiomaandag, 2 mei 2016

Tweede stroomkabel op dijk voor afvoer nieuwe energie
Kornwerderzand - Op de Afsluitdijk wordt de komende jaren een tweede ondergrondse stroomkabel aangelegd. De kabel dient voor de afvoer van duurzame energie die op de Afsluitdijk wordt opgewekt, onder meer bij de blue-energycentrale. De stroomkabel kost elf miljoen euro en wordt betaald door overheden.
Het wordt de tweede nieuwe ondergrondse kabel die op de dijk komt. Ook voor Windpark Fryslân, het park met windturbines in het IJsselmeer, komt er een nieuwe stroomkabel. Die moet bij Herbaijum of Oudehaske aansluiten op het bestaande hoogspanningsnet.
De kabel voor Windpark Fryslân wordt betaald door het windpark. De tweede kabel wordt betaald door onder meer het rijk en de provincies Noord-Holland en Fryslân. Fryslân en Noord-Holland trekken er ieder vijf ton voor uit.
Volgens gedeputeerde Sander de Rouwe lijkt het erop dat samenvoeging met de Windpark-kabel niet mogelijk is vanwege het grote verschil in af te voeren energie. Hij zegt dat dit nog wel verder wordt onderzocht. Een tracé voor de tweede kabel is nog niet bekend.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties