De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportzaterdag, 30 april 2016

Foppe de Haan: wel een hand, maar geen speech
Heerenveen - Nog n keer zit hij als trainer op de bank bij een thuiswedstrijd van sc Heerenveen. En ja, realiseert Foppe de Haan zich, dat wordt een bijzondere ervaring. Maar de 73-jarige oefenmeester voegt er in n adem aan toe dat hij geen groots afscheid wil of hoeft na de noordelijke derby tegen FC Groningen. ,,Ik ga geen speech geven of iets dergelijks. Ik geef iedereen een hand en dan is het klaar. Ik wens iedereen het allerbeste." Met een grijns: ,,Bij deze alvast."
Door Gerard Bos
Wat de interim-coach er maar mee wil zeggen: hij wil niet op de voorgrond treden. Natuurlijk weet De Haan ook wel dat er van alles voor hem zal worden georganiseerd. Van shirtjes of sjaaltjes tot vocale loftuitingen; de supporters van sc Heerenveen zullen zich bepaald niet onbetuigd laten rondom de aller-, allerlaatste thuiswedstrijd ooit onder het bewind van de clubicoon.
,,De supporters, geen idee wat die gaan doen", glimlacht De Haan. ,,Die kun je ook niet sturen, hoeft ook niet. Dat is ook wel weer mooi. Maar binnen de club heb ik aangegeven dat ik hoop dat iedereen het zo eenvoudig mogelijk houdt. Het liefst een hand en klaar."
De Haan nam al eens eerder afscheid. Dat was in 2004, toen hij afzwaaide als coach met een thuisduel tegen AZ (1-0). Gerald Sibon scoorde. ,,Daar heb ik nog een paar fotos van thuis hangen. Kun je prachtig op zien hoe dat doelpunt tot stand komt. Ja, dat was een mooie dag. Mooier dan dat wordt het niet."
Geen ereronde dus zoals toen. Geen koninklijke onderscheiding zoals toen. Maar ook: geen Europees voetbal zoals toen. ,,Want laten we het daar ook vooral even over hebben: er wordt nog gewoon gevoetbald. Of er nog wat te halen is voor ons qua play-offs. Ach, in theorie kan alles, maar laten we wel even reel blijven: nee dus. Maar we willen het seizoen wel goed afsluiten in de komende twee wedstrijden. Winnen wil je altijd. En zeker een laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Daar ben je sportman voor, h."
Nog eenmaal de spanning vooraf, in de eigen kleedkamer, in de eigen catacomben. Nog eenmaal die plek in de eigen dug-out opzoeken. Nog eenmaal het Frysk Folksliet.
De rest van dit verhaal lees je vandaag in het Friesch Dagblad.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties