De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Hoofdartikelwoensdag, 27 april 2016

Nu kunnen we nog de regels bepalen
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dit weekeinde tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama haast te willen maken met het overleg over het trans-Atlantische vrijhandelsakkoord TTIP. Merkel zei ervan overtuigd te zijn dat de overeenkomst helpt de economie van Europa te laten groeien. Obama sprak de hoop uit dat de ratificatie van het akkoord voor het einde van zijn ambtsperiode, eind januari, zou komen.
TTIP heeft even hartstochtelijke voor- als tegenstanders. Het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS richt zich op harmonisatie van wetgeving waardoor grote bedrijven kunnen handelen zonder allerlei belemmeringen. Voorstanders becijferen dat de overeenkomst door de uitbanning van onnodige bureaucratie en de afschaffing van invoerrechten tientallen miljarden euro’s aan besparingen oplevert. Er is echter een groeiende groep Europeanen die TTIP afwijst. Ze zijn bezorgd over de voedselveiligheid en ze hekelen de ondoorzichtige besluitvorming over het handelspact. Inmiddels lijkt het er op dat in de onderhandelingen de meest scherpe kantjes van het akkoord er af zijn gehaald. Multinationals krijgen minder voet aan de grond om via een arbirtagehof democratisch genomen beslissingen terug te draaien. Ook de gevreesde Amerikaanse 'chloorkip’ belandt niet op Europese borden.
Net als de tegenstanders overdrijven ook de voorstanders de gevolgen van het akkoord. TTIP zou tientallen miljarden euro’s en tienduizenden banen opleveren. Dat is de vraag. De ervaring leert dat de economische wetenschap niet in staat is betrouwbare voorspellingen te doen. Er wordt ook gewezen op het succes van het Nafta-akkoord tussen de VS, Mexico en Canada waardoor de Mexicaanse economie vanaf 1994 imponerende groeicijfers liet zien. Maar in diezelfde periode groeide de economie van Brazilië nog onstuimiger, terwijl dat land geen deel uitmaakt van Nafta.
Opvallend is dat de allerbelangrijkste betekenis van TTIP vaak wordt genegeerd. Het is namelijk vooral een geopolitieke overeenkomst, met de bedoeling de VS en de EU in een hechte zone te verenigen waardoor zij tegenwicht kunnen bieden aan opkomende economieën. Als TTIP wordt opgetuigd zal het de regelgeving en standaarden naar westers model wereldwijd veranderen en zullen andere landen - zoals China, India, Rusland en Japan - moeten volgen. Om te kunnen blijven concurreren met de enorme markten van China en India met elk 1,3 miljard consumenten moeten de VS en de EU samenwerken. Daar is zoals Merkel en Obama betogen haast bij geboden. Rusland is druk bezig met het optuigen van de Euraziatische Unie die een tegenwicht moet vormen voor de Europese Unie. China sluit allerlei Aziatische samenwerkingsverbanden die de VS uitsluiten.
Willen de VS en de EU hun rol als wereldspelers veilig stellen, en daarmee hun voorspoed en vrijheid van politiek handelen, dan moeten ze de handen ineen slaan. Die kans is er nu nog. Gezien de opkomst van andere machtsblokken over twintig jaar niet meer. De meningen mogen verschillen of we daar vrede mee moeten hebben of niet. Maar het geopolitieke aspect moet wel in de discussie over TTIP worden betrokken, hoe er ook over wordt gedacht.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties