De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiozaterdag, 23 april 2016

Verantwoordelijken wijzen naar elkaar bij Caparis
Drachten - Het blijft onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het niet nakomen van de cao van enkele honderden werknemers van sociale werkvoorziening Caparis. FNV-bestuurder Gea Lotterman vindt het vooral verwijtbaar aan de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Robert Veenstra, dat er niet eerder is opgetreden. ,,Hij is de enige constante factor bij Caparis. Als er inderdaad sprake van is dat men hier langer van wist, dan is dit verwijtbaar aan hem."
Volgens de nieuwe algemeen directeur Ben Gerrits valt de RvC echter weinig kwalijk te nemen. Maar zijn voorgangers in de directie - twee om andere redenen op non-actief gestelde directeuren - des temeer. ,,Als de directie tegen de Raad van Commissarissen zegt dat er slechts sprake is van een incident en er verder niets aan de hand is, wat moet je dan? Dan houdt het op."
Veenstra (voorzitter van de RvC sinds juni 2008) heeft laten weten dat de RvC niet op de hoogte was van het niet naleven van de cao, waarbij voor werknemers die na 1 juli 2008 in dienst zijn getreden ten onrechte niet een persoonlijk ontwikkelplan is opgesteld. Daarom hadden ze iets meer betaald moeten krijgen. ´Navraag op eerdere signalen leverde een ontkenning van de directie op´, meldde Veenstra, die doelde op uitlatingen van de Leeuwarder raadsfractie Verenigd Links op de website Liwwadders op 2 februari 2016. Toen zaten de twee geschorste directeuren aan het roer. Kort daarna werd Gerrits benoemd. De vorige directie heeft ook tegen de gemeenschappelijke regeling en de aandeelhouders (de acht gemeenten) gemeld dat er niks aan de hand was, aldus Veenstra.
Volgens de Leeuwarder partij Verenigd Links is de politiek hoofdverantwoordelijk voor de chaos. De fractie heeft sinds eind 2014 tweemaal de genoemde cao-kwestie aangekaart, maar de Leeuwarder wethouder Andries Eckhart deed de voorbeelden beide keren af als incident. Vanuit de andere deelnemende gemeenten Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf is er niet gereageerd op de doorgestuurde berichten van Verenigd Links.
Veel meer hierover in het Friesch Dagblad van zaterdag 23 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties