De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiozaterdag, 23 april 2016

Kalveren hoeven niet verplicht bij koe
Leeuwarden - Boeren hoeven kalveren niet verplicht voor een bepaalde tijd bij de koe te houden na de geboorte. Staatssecretaris Martijn van Dam laat weten dat hij niet van plan is met een plan van aanpak te komen hierover. Daarmee voert hij de motie niet uit die eerder dit jaar in de Tweede Kamer is aangenomen. Op initiatief van de Partij voor de Dieren stemde een meerderheid voor de motie om kalveren niet direct na de geboorte bij de koe weg te halen. Een specifieke termijn voor hoelang een kalf dan bij de koe zou moeten blijven, werd overigens niet genoemd.
De motie leidde tot onrust in de sector. De koepelorganisatie van dierenartsen heeft zich uitgesproken tegen het verplicht bij elkaar houden van kalf en koe. Veel dierenartsen adviseren zelfs om het jongvee direct na de geboorte te scheiden van de koe om overdracht van infectieziekten te voorkomen.
Veehouders komen met het argument dat met het handmatig voeden van het kalf betere controle is te houden op de inname van de biest (de melk in de eerste dagen na de geboorte die veel afweerstoffen bevat).
Landelijk is er volgens het ministerie een groep van 45 boeren die kalveren langer bij de koe laat. Van Dam vindt het primair de verantwoordelijkheid van de boer om met de zuivelketen na te denken over de vraag hoe kalveren een goede start kunnen krijgen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van zaterdag 23 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties