De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiozaterdag, 23 april 2016

Moderniseringsslag voor Kazemattenmuseum
Kornwerderzand - Ineens klinkt er het geknetter van mitrailleurvuur. De donkere ruimte wordt verlicht door flitsen. De neiging komt op om een stap terug te doen. En dat is precies de bedoeling, verklaart Anne van Schepen van het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand. Niet omdat het gevaarlijk is - het vuur en het licht zijn slechts een effect - maar omdat de schrik past bij de beleving van het museum nieuwe stijl. ,,Het gaat om het voelen van de meidagen", legt Van Schepen uit.
Het museum heeft de afgelopen tijd zo´n 350.000 euro geïnvesteerd in de moderniseringsslag. ,,Er zijn zo veel nieuwe technieken bijgekomen waarvan we nu kunnen gebruikmaken. En de tijd is ook echt veranderd. Mensen willen een beleving, geprikkeld worden. En dat kunnen we nu meer bieden."
Sinds 1985 is de voormalige stelling op de Afsluitdijk een museum. Het wordt gerund door vrijwilligers. ,,Met heel veel liefde en aandacht", aldus Van Schepen. Maar de presentatie van de collectie en het verhaal van de stelling was een beetje blijven hangen in de jaren tachtig. ,,Met veel foto´s, lappen tekst en kaartjes bij voorwerpen. En dat was hoe het verhaal verteld werd. Maar dat is niet meer wat de mensen willen."
Door alle ruimtes heen is nu een metalen band aangebracht waarop geluid- en beelddragers zijn bevestigd. ,,Daardoor zie je ook veel meer van de kazematten zelf, die niet meer ondergeplakt zijn."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van zaterdag 23 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties