De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikelvrijdag, 22 april 2016

Drugsproblemen in soorten en maten
In New York wordt deze week gesproken over de oorlog tegen drugs. Een groot aantal landen, waaronder Nederland, bespreekt de stand van zaken in die oorlog en de perspectieven. Opmerkelijk is dat het initiatief voor de conferentie komt van enkele Latijns-Amerikaanse landen. Die merken dagelijks de harde realiteit van de oorlog tegen de drugs en van de drugscriminaliteit. Duizenden doden vallen door zowel de bestrijding van de drugshandel als door rivaliserende drugsbenden. De initiatief nemende landen zien hoe de strijd tegen de drugs met de huidige wapens niet gewonnen kan worden. Kan het misschien anders, is een van de vragen die aan de orde komt tijdens de bijeenkomst in New York. De Nederlandse staatssecretaris Martin van Rijn denkt dat de Nederlandse gedoogaanpak - preventie, bestrijding van druggebruik en hulp - school kan maken in New York. Volgens hem slaat Nederland met zijn beleid internationaal geen slecht figuur.
Drugsgebruik en de bestrijding ervan is een uitermate lastig onderwerp. Het is onzinnig om te denken dat door overheidsbeleid mensen, vooral jongeren, hun drugs laten staan. Drugs, in velerlei vorm, maken deel uit van een grote jongerencultuur - van caravans ergens achteraf tot en met groots opgezette feesten. De variëteit aan drugs is enorm; van het simpele jointje tot en met chemische drugs in steeds 'hardere’ samenstelling.
Veel gebruikers zien niet de gevaren van drugsgebruik op langere termijn. En velen denken dat ze verstandig omgaan met het ruime aanbod dat voor een deel levensgevaarlijk kan zijn.
Drugshandel is zowel in ons land als in andere landen, waaronder Latijns-Amerikaanse, een groot onderwerp. De schattingen over de omzet in drugs spreken over driehonderd miljard dollar per jaar. De criminaliteit die samenhangt met de illegale handel loopt van betrekkelijk klein tot en met grootschalige criminaliteit met verbindingen tot in regeringen.
Ons land schrikt al bijna niet meer op van afrekeningen in de onderwereld van de drugs - het gaan enkele tientallen per jaar. In Latijns-Amerikaanse gaat het om duizenden doden in de drugscene. Een land als Honduras wordt geteisterd door de drugsmaffia. Jongeren zijn nauwelijks nog veilig voor de bendes die jonge mensen van de straat plukken en hen dwingen om mee te doen.
Regeringsleiders van de landen die het meest worden getroffen door de drugsmaffia zullen nauwelijks onder de indruk zijn van de Nederlandse aanpak. Die landen hebben volstrekt andere problemen, die vele malen groter zijn die in Nederland.
Op de Nederlandse, kleine, schaal zijn de problemen door drugscriminaliteit klein, maar op z’n minst hinderlijk. De inzet van politie, marechaussee en anderen is enorm. Zo groot, dat andere taken van bijvoorbeeld de politie in het gedrang komen. Het is niet voor niets dat burgemeesters steeds openlijker pleiten voor vormen van legalisering van sommige drugs. Goede regelingen zullen de burgemeesters van veel problemen verlossen. Maar Van Rijn vindt dat legalisering een soort goedkeuren is. En dat is niet de bedoeling.
Het is afwachten of de boodschap van Van Rijn de aandacht krijgt, daar in New York.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties