De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiowoensdag, 20 april 2016

Blokhuispoort gaat flink op de schop voor 2018
Leeuwarden - De Blokhuispoort in Leeuwarden staat voor grote veranderingen. De oude gevangenis wordt de komende anderhalf jaar grondig aangepakt om tijdens Culturele Hoofdstad 2018 een van de projectlocaties te zijn. Een van de grootste veranderingen is de komst van de bibliotheek naar de oude gevangenis. In een van de vleugels zal de bieb over twee verdiepingen een plek krijgen.
Een grote verandering ten opzichte van de huidige bibliotheek is de integratie van de horeca. Ongeveer tweehonderd vierkante meter van de nieuwe bibliohteek zal uit horeca bestaan. De horeca zal worden geëxploiteerd door Hotze Bouma - de huidige exploitant van Café de Bak -, Johan de Jong van Carex en Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos. Aan de andere kant van de oude gevangenis zal ook horeca komen, aan het water van het Nieuwe Kanaal. Ook die horecagelegenheid zal door de drie ondernemers worden uitgebaat. Wat er op de plek komt van het huidige café is nog niet bekend. Ook zal er in 2018 een hostel gevestigd zijn in de Blokhuispoort.
De omgeving van de gevangenis wordt ook aangepakt. De parkeerplaatsen aan de voorkant verdwijnen en maken plaats voor een fietsenstalling. Ook de parkeerplaatsen tegenover de gevangenis gaan weg. Het Blokhuisplein, dat nu groen geverfd is, wordt bij die parkeerplaatsen betrokken en krijgt een paars-grijze klinker bestrating. Daar komen ook de bushaltes. Om de veiligheid te vergroten en de oversteek naar de Blokhuispoort veiliger te maken, worden er zebrapaden aangelegd. De gemeenteraad had bij het besluit om de bibliotheek naar de gevangenis te verhuizen nogal wat opmerkingen over de veiligheid voor met name ouderen. Het huidige Blokhuisplein wordt door sommige raadsleden als onoverzichtelijk en onveilig gezien.
Verwarming
Een van de grote problemen van de Blokhuispoort, de verwarming van de vele vertrekken, wordt duurzaam opgelost. In het gebouw komt een biomassacentrale die ervoor moet zorgen dat het gebouw ook in de winter verwarmd wordt.
De gevangenismuur lijkt intact te blijven. Over de muur is de nodige discussie geweest, ook omdat de bibliotheek van buitenaf niet zichtbaar zou zijn. Wel komen er enkele doorkijkjes in de muur. Voor de verbouwing van de Blokhuispoort en de aanpak van de omgeving is een bedrag beschikbaar van zo´n vijftien miljoen euro. Voor het verduurzamen van het gebouw wordt daar bovenop nog eens drie miljoen uitgetrokken.
Tijdens de verbouwing zal de Blokhuispoort gewoon open blijven.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties