De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Economiewoensdag, 20 april 2016

Geen korting grondgebonden boerderijen
Leeuwarden - Melkveehouders die voldoende grond hebben om de eigen mest op kwijt te kunnen, worden niet gekort in hun fosfaatrechten. Dat blijkt uit stemmingen over de moties die vorige week zijn ingediend tijdens het debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de melkveehouderij. Deze grondgebonden bedrijven krijgen komend jaar extra rechten. Na het opleggen van een generieke korting van 4 tot 8 procent van de rechten, komen deze bedrijven naar verwachting weer uit op het niveau van afgelopen jaar. Dat is in ieder geval de insteek van staatssecretaris Martijn van Dam. De hoogte van de generieke korting hangt af van de fosfaatproductie over 2015. Definitieve cijfers daarover komen in juni.
Ook bedrijfsopvolgers worden niet gekort zoals eerst wel in het voorstel stond. Bij overdracht van rechten wordt 10 procent afgeroomd. Dat zou ook gelden bij bedrijfsovername. Na veel protest en steun van verschillende partijen in de Tweede Kamer, is die korting bij bedrijfsovername tot in de derde graad van tafel.
Van Dam zei vorige week in het debat dat het aan de Kamer is om te beslissen over het schrappen van de kortingen. ,,Dat heeft dan wel consequenties voor alle andere bedrijven. De generieke kortingen worden dan wel hoger. Ik kan echter ook niet uitsluiten dat grondgebonden en biologische boeren toch iets worden gekort. Insteek is dat ze niet de dupe worden, maar dat hangt nog wel van de uiteindelijke cijfers af."
Met de kortingen moet Nederland weer onder het door Europa gestelde fosfaatplafond komen. De mestproductie is vorig jaar flink gegroeid na het einde van de melkquotering.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties