De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodinsdag, 19 april 2016

Verzet wint: komst azc Witmarsum afgeketst
Witmarsum - Er komt geen asielzoekerscentrum (azc) in het voormalige kloostercomplex in Witmarsum. Projectontwikkelaar Tom Genee heeft zijn plan daarvoor teruggetrokken.
Hij zag zich daartoe genoodzaakt omdat eigenaar Frisia Invest geen medewerking wil verlenen aan het huisvesten van personeel van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in het voormalige gemeentehuis in Witmarsum. Frisia Invest trok die medewerking in na het verzet in het dorp tegen de komst van het azc, werd gisteren duidelijk. Andere locaties voor het personeel zijn er niet, meldt Oscar van Oorschot, woordvoerder van Genee. ,,Die liggen te ver van het kloostercomplex."
In het kloostergebouw zou een azc voor tweehonderd vluchtelingen komen. Het bedrijf TGPV van Genee kocht het complex van vastgoedonderneming Rona Beheer en bood het aan het COA aan voor de opvang van vluchtelingen. Donderdag zou de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân beslissen over dit plan.
Genee kocht het complex op voorwaarde dat er een azc zou komen. Consequenties voor zijn bedrijf zijn er dus niet,nu dat plan niet doorgaat. Toch noemt van Oorschot het besluit teleurstellend. ,,Ten eerste vanwege het probleem met de opvang en ten tweede omdat een leegstaand pand een nieuwe bestemming had gekregen. Maar we zijn ondernemers, dus we houden er altijd rekening mee dat een plan niet doorgaat."
Frisia Invest kocht het oude gemeentehuis vorig jaar. In het grootste deel komen zorgappartementen en in de rest van het pand wilde het bedrijf negen appartementen bouwen. De komst van het azc veranderde die plannen, meldt eigenaar Ger Paques. ,,Genee belde ons of wij wilden meewerken aan voorzieningen voor een azc. We hebben gezegd dat we dat alleen willen als Witmarsum dat ook wil. De uitkomst van de recente enquête in het dorp is voor ons de reden om nee te zeggen." Het bedrijf zet de oorspronkelijke plannen voor de bouw van appartementen door nu het azc er niet komt.
Veel meer hierover in het Friesch Dagblad van dinsdag 19 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties