De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Regiodinsdag, 19 april 2016

Economie Noorden slecht achterstand door technologie
Leeuwarden - De noordelijke economie blijft ook in 2016 achter bij de landelijke groei- en werkloosheidscijfers. Positieve uitzondering zijn het zuidoosten en zuidwesten van Fryslân. Als het Noorden de komende jaren beschikbare, slimme technologieën goed weet in te zetten in de industrie, landbouw, zorg en energie kunnen deze sectoren de hele economie naar een hoger plan tillen.
Dat schrijven economen van ING in de Regiovisie Noord-Nederland. De algemene stelling van het economisch bureau van de bank is dat de matig presterende noordelijke economie vernieuwing nodig heeft.
Landelijk kwam de groei in 2015 uit op 2 procent en voor dit jaar rekent ING op 2,3 procent meer verdiensten. Fryslân kwam het afgelopen jaar uit op zo´n 1 procent groei en wordt ingeschat op 1,5 procent groei in 2016. Drenthe is dit jaar ook goed voor 1,5 procent, de provincie Groningen krimpt 0,5 procent.
Het verschil tussen het noordelijke en het landelijke beeld wordt met name verklaard door de inrichting van de economie. Sectoren als de zakelijke dienstverlening, ICT en groothandel hebben de stijgende lijn stevig te pakken, maar zijn in het Noorden niet goed vertegenwoordigd. Industrie, zorg, landbouw en energie zijn traditioneel sterk, maar groeien niet meer dan 2 procent.
Robotica, nieuwe materialen, alternatieve energie en 3D-printen. Door zicht te richten op dit soort nieuwe technieken kan de noordelijke economie een inhaalslag maken.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van dinsdag 19 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties