De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiodinsdag, 19 april 2016

Gooi ze niet weg, die oude familiekiekjes uit de oorlog
Een zomerse jurk, een vlaggetje aan het stuur van de tandem en bagage achterop. Niets aan deze foto doet vermoeden dat die in de oorlog gemaakt is, maar dat is hij wel. In 1941 maakten Eelkje Wielenga en echtgenoot Sijbe Visser uit Gytsjerk een fietstocht door Fryslân. Van de reis hielden ze een fotoverslag bij. Het Fries Verzetsmuseum kreeg het album onder ogen tijdens een inleverdag van oorlogsspullen en nam het op in de digitale collectie.
Tussen oude familiekiekjes zitten soms bijzondere exemplaren die een nieuw verhaal vertellen over de bezettingstijd in Nederland, weet directeur Hans Groeneweg van het Verzetsmuseum. Het museum roept mensen die nog foto’s, films, dagboeken en andere documenten of voorwerpen hebben uit de oorlogstijd, dan ook op die langs te brengen bij het museum in Leeuwarden. Dat kan bijvoorbeeld op 3 mei. Dan is er weer een inleverdag in het kader van de landelijke actie Niet weggooien. Musea willen met deze actie voorkomen dat potentieel waardevol materiaal verloren gaat.
Groeneweg: ,,Heel veel mensen zeggen: ik heb er nooit bij stilgestaan om met het familiealbum naar het museum te gaan. Ik zou zeggen: kijk eens goed. Wie weet zit er wat bijzonders tussen. Gooi het nooit zomaar weg, maar laat ons ernaar kijken.”
Meer hierover in het Friesch Dagblad van dinsdag 19 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties