De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Hoofdartikelmaandag, 18 april 2016

Merkel geeft Erdogan voet tussen de deur
Het kost weinig moeite de Turkse president Erdogan te provoceren. Een spotgedicht van de Duitse tv-komiek Jan Böhmermann deed de lichtgeraakte president zo in woede ontsteken dat hij Berlijn om juridische vervolging verzocht. Bondskanselier Angela Merkel stemt in met dat verzoek. Dat levert haar het verwijt op van de oppositie dat zij een knieval maakt voor een dictator.
Erdogan vertoont steeds meer dictatoriale trekjes. Alle critici, onder meer kritische media, in Turkije zijn zo goed als monddood gemaakt. De overgebleven media zijn vooral op de hand van de regering. Oppositiepartijen krijgen nauwelijks ruimte. Na het democratisch debat in eigen land te hebben gesmoord, eist Erdogan van een ander land, Duitsland, dat het de vrijheid van meningsuiting inperkt omdat een tv-satiricus de draak met hem steekt.
Erdogan heeft een weinig democratische reputatie en alle trekjes van iemand die streeft naar de absolute macht. Merkel met haar invoelende houding wordt verweten dat zij buigt voor Erdogan. Dat is ondanks dat zij de wet aan haar kant heeft. Volgens de Duitse wet mag een buitenlands staatshoofd vervolging vragen als hij zich beledigd voelt. Door de rechter een oordeel te laten vallen of er inderdaad sprake is van belediging, bewandelt Merkel de correcte juridische weg. In dat opzicht valt haar niets te verwijten. Maar toch heeft zij de schijn tegen. Dat komt omdat de indruk bestaat dat zij zich in een chantabele positie heeft gemanoeuvreerd. Na de omstreden tv-uitzending waarin Böhmermann zijn hekelgedicht voordroeg, belde Merkel de Turkse premier Davutoglu om hem te vertellen dat ook zij het gedicht kwetsend en smakeloos vond. Door die ongevraagde handreiking aan Ankara heeft zij zich moreel kwetsbaar opgesteld. Zij wekt daarmee de schijn dat zij vooral hecht aan goede relaties met Erdogan en niet opkomt voor de vrijheid van een belaagde Duitse tv-komiek die inmiddels vanwege doodsbedreigingen is ondergedoken. Ook haar imago van beschermer van de mensenrechten, dat zij kreeg omdat zij het voortouw nam in Europa in de vluchtelingencrisis, heeft een knauw gekregen nu zij de indruk wekt gevoelig te zijn voor buitenlandse druk om vrijheden, die horen bij een open samenleving, in te perken.
Merkel kan nog zo vaak zeggen dat de vrijheid van de kunsten en de persvrijheid niet onderhandelbaar zijn, maar toch klinkt het niet overtuigend. Dat heeft alles te maken met het feit dat zij bij Erdogan in het krijt staat vanwege de vluchtelingencrisis. Zonder Turkse medewerking wordt Europa overspoeld met vluchtelingen. In het afgelopen half jaar is Merkel zeven keer op audiëntie in geweest om de medewerking van Erdogan te krijgen. Van haar geen woord van kritiek op de mensenrechtenschendingen in Turkije. Erdogan legt vrijheden aan banden. Dat staat haaks op alle normen en waarden waar Europa voor staat. Turkije stuurt, in strijd met de vluchtelingendeal, Syrische vluchtelingen terug. Dat wordt stelselmatig verzwegen. Door Erdogan niet aan te spreken op de misstanden wordt het beeld bevestigd dat de EU de zwakke en vragende partij is. Erdogan maakt dankbaar gebruik van zijn machtspositie en probeert steeds verder zijn voet tussen de deur te krijgen door zelfs onze vrijheid van meningsuiting ter discussie te stellen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties