De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Sportzaterdag, 16 april 2016

Thorsby: korfbal leuk, maar liever voetbal of bandy
Toen Morten Thorsby (19) in 2014 Stabaek IF verruilde voor sc Heerenveen wist hij één ding zeker: zowel op als naast het veld wachtten hem nieuwe belevenissen en een leerschool. Geen probleem voor de Noorse middenvelder, want hij staat sowieso open voor nieuwe dingen. Dat korfbal daar een van zou zijn, had Thorsby echter nooit kunnen dromen. En dat terwijl die zogenaamd oer-Hollandse sport nota bene Scandinavische roots heeft, zij het in buurland Zweden. Het bijwonen van een wedstrijd van topteam LDODK leerde Thorsby begin dit jaar echter veel. ,,Maar toch heb ik liever voetbal. En bandy, dat ook."
Door Gerard Bos
Er bestaat een broodjeaapverhaal dat korfbal door de Vikingen is bedacht. Dat Noormannen wedstrijden tegen elkaar speelden in de negende eeuw. De waarheid is dat een Amsterdamse onderwijzer in 1902 de sport bedacht toen hij in Zweden getuige was van het zogeheten ringboll: het gooien van een bal door een ring die vastzat aan een metershoge paal. Dat, zo meende gymleraar Nico Broekhuysen, kunnen wij ook. Maar dan met rieten manden. Entree: korfbal.
Een Noor is geen Zweed en bovendien bleek ringboll - en uiteindelijk dus ook korfbal - de afgelopen eeuw in het voornamelijk op winterse sporten gerichte Scandinavië geen hit. ,,Ik kende het dan ook helemaal niet", vertelt Thorsby. Totdat hij zichzelf dus als speler van Heerenveen afgelopen februari via trainer Foppe de Haan ineens terugvond tussen het publiek bij een korfbalwedstrijd in Gorredijk. De reden was overigens wel een voetbaltechnische. ,,Het ging om het principe van verdedigen. Kort op je tegenstander zitten. Hoe ze dat doen in korfbal heb ik toen kunnen zien", blikt Thorsby terug. En nee, zo voegt hij toe, je hebt er niet meteen concreet wat aan tijdens voetbalwedstrijden. ,,Het zijn verschillende sporten. Maar onbewust doe je er wel wat mee, omdat je het toch met eigen ogen hebt gezien."
Een groot.... DE REST VAN DIT VERHAAL LEES JE VANDAAG IN HET FRIESCH DAGBLAD

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties