De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Sportzaterdag, 16 april 2016

Anders dan anders kan ook schitterend zijn
Feyenoord, Oranje en misschien wel meer. Oud-Cambuur-speler René van Rijswijk (45) denkt dat zijn loopbaan heel anders was verlopen als hij in zijn jeugd wél op zaterdag had mogen spelen. Toch is hij blij dat hij niet de standaard route volgde.
Door Daan Rieken
Op zijn tiende komt de jongensdroom van René van Rijswijk uit. De geboren Rotterdammer doet mee aan een open dag van Feyenoord en wordt geselecteerd voor de jeugdopleiding. Zijn ouders, Zevendedags Adventisten, steken daar een stokje voor. Zaterdag is rustdag. Voetballen mag niet. Tot spijt van zoonlief. ,,Als ik wel de opleiding bij Feyenoord had gevolgd, denk ik dat ik een topvoetballer had kunnen worden. Het eerste van Feyenoord? Oranje? Op basis van mijn talent als kind was dat zeker mogelijk geweest.
Maar Van Rijswijk haalde de absolute top niet. Pas op zijn zestiende begon hij te voetballen in clubverband en via een omweg belandde hij op 22-jarige leeftijd alsnog in de profwereld. Maar in plaats van met Feyenoord te strijden om de titel, stond zijn loopbaan regelmatig in het teken van het gevecht tegen degradatie. Met RKC (1993-1995) en ook met Cambuur (1996-1999, 2004-2006) en NEC (1999-2004): de clubs die het morgen in Nijmegen weer tegen elkaar opnemen. ,,Bijzonder. Voor beide verenigingen heb ik heel veel gevoel. Ik ben dan ook erg blij dat NEC terug is in de eredivisie en hoop van harte dat Cambuur erin blijft."
De 45-jarige oud-voetballer heeft het over 'we´ als hij over Cambuur praat. Met zoons Kai (17) en Eli (6 weken) woont hij nog steeds in de stad waar hij het grootste deel van zijn voetballoopbaan doorbracht. Waar hij promoveerde naar de eredivisie (1998), zich nipt handhaafde op het hoogste niveau (1999) en furore maakte als langharige excentriekeling op de rechtervleugel. Inmiddels getooid met een kortgeschoren koppie graaft Van Rijswijk in .... DE REST VAN DIT VERHAAL LEES JE VANDAAG IN HET FRIESCH DAGBLAD

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties