De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiodonderdag, 14 april 2016

Omgeving schrikt van rapport over Oppenhuizen
Oppenhuizen - Het rapport van onderzoeker Adriaan Houtenbos over gaswinning in Oppenhuizen heeft de omgeving geschokt. De omwonenden beraden zich op acties tegen het winningsplan en de ChristenUnie heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) om opheldering gevraagd.
In het rapport - opgesteld in opdracht van de provincie Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân - staat dat de gaswinning bij Oppenhuizen de bodem meer doet dalen dan gas- en oliebedrijf Vermilion verwacht. Ook is het gebied waar de bodem daalt groter dan verwacht en kan het zuidoosten van Sneek getroffen worden.
De reacties vanuit Oppenhuizen zijn gemengd, meldt Tsjerk Bouwhuis, voorzitter van Doarpsbelang Top en Twel. ,,Aan de ene kant is men geschrokken van de cijfers, maar aan de andere kant zijn de mensen ook blij dat deze cijfers er nu zijn."
De inwoners vinden het positief dat de bodemdaling nu door een onafhankelijke partij is getoetst. ,,De andere onderzoekende partijen, zoals TNO, hebben denk ik toch een belang. Houtenbos heeft dat niet."
Bouwhuis denkt dat de positie van Oppenhuizen versterkt wordt nu ook Sneek de gevolgen van de bodemdaling zal merken. Namens Doarpsbelang wordt een zienswijze ingediend op het ontwerpbesluit voor de gaswinning. ,,Volgende week maandag is er een informatieavond over het besluit. Op basis daarvan - en op basis van het rapport - maken we een zienswijze."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 14 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties