De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiodonderdag, 14 april 2016

College Opsterland moet door zonder meerderheid
Beetsterzwaag - Het college van B en W van Opsterland zal door moeten zonder de steun van een meerderheid in de gemeenteraad. Na het afhaken van gedoogpartner D66 - twee weken geleden tijdens het integriteitsdebat - verliest de coalitie nu opnieuw een zetel. Dieko van der Harst liet gisteren aan de gemeenteraad weten dat hij zal terugkeren als raadslid. Omdat hij niet meer welkom is bij Opsterlands Belang, neemt hij als onafhankelijke zijn zetel in.
Van der Harst werd in december geroyeerd door het partijbestuur en zat sindsdien ziek thuis. De reden voor het royement was dat hij niet had gemeld dat hij door de rechter was veroordeeld vanwege een geweldincident. Op dit moment is Jan van Dalen de tijdelijke vervanger van Van der Harst in de raad.
Van der Harst liet gisteren weten dat hij gaat terugkeren als zelfstandig raadslid. Hij stelt dat hij hoopt op termijn weer lid te worden van Opsterlands Belang, zodat hij zich dus weer kan aansluiten bij de fractie.
Huidig fractievoorzitter Marcel van Opzeeland zegt al dat dat laatste niet gaat gebeuren. ,,Van der Harst is een half jaar geleden geroyeerd. Door zijn raadszetel niet op te geven, verkoos hij zijn eigen belang boven het belang van de partij. Daarom staan we niet open voor een terugkeer."
Als gevolg van de terugkeer van Van der Harst verliest de coalitie van Opsterlands Belang, ChristenUnie en CDA de meerderheid. De raadsleden van de drie partijen bezetten straks nog 10 van de 21 zetels. Bovendien raakt de gemeenteraad verder versnipperd: er zijn straks liefst vijf eenmansfracties.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 14 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties