De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Cultuurwoensdag, 13 april 2016

Fanfares Burgum gaan fuseren in 2017
De twee fanfares in Burgum gaan in februari 2017 samen verder. Beide muziekverenigingen, het christelijke Hallelujah en het neutrale Apollo, hebben elk ongeveer dertig leden. Een goede fanfarebezetting telt circa 45 leden.
Er is al een nieuwe naam voor de gefuseerde vereniging: de Burgumer Fanfare. Wie de nieuwe dirigent wordt, is nog niet duidelijk. Er komt een aparte sollicitatieprocedure, zegt voorzitter Grietje Helder-Jacobi van Hallejujah.
Inzet van de twee verenigingen is om de fanfaremuziek voor Burgum en omstreken te behouden. ,,It binne om ús hinne in protte brassbands", legt Helder uit. ,,Wy wolle talentearre jonge muzikanten yn ´e takomst ek oan ús bine. No geane se faak fuort nei De Bazuin yn Oentsjerk of nei De Wâldsang." Hallelujah komt uit in de derde divisie; Apollo in de vijfde. De nieuwe vereniging zal in de vierde divisie beginnen.
Dit jaar viert de christelijke muziekvereniging Hallelujah haar 120-jarig bestaan. Aanstaande zaterdagavond is er een zogenoemd maestro-concert in de aula van csg Liudger te Burgum. De Maestro-kandidaten zijn jeugdwerker Yannick de Vries, PKN-predikant Henk-Jan de Groot en zanger Krijn Dijkstra van Die Twa. Op 12 november is er in De Ikker een groot jubileumconcert als afscheid.
De 89-jarige Binne Rekker viert zaterdag het feit dat hij tachtig jaar geleden in zijn woonplaats Drogeham begon als muzikant. Hij bespeelt nog altijd de bugel.
Tijdens het concert treden naast het fanfareorkest ook het tien leden tellende jeugdorkest op en zeven leerlingen die onlangs op de basisscholen in Burgum kennis hebben gemaakt met de muziek. Hallelujah staat sinds een half jaar onder leiding van de uit Lemmer afkomstige Christina van der Bijl; zij vervangt dirigent Johannes Weening die later dit jaar weer terugkeert.
Gemiddeld werkt de christelijke fanfare viermaal per jaar mee aan een kerkdienst. Vaste prik is het begeleiden van de dienst in het openluchttheater op pinksterzondag. Dit jaar werken de twee Burgumer fanfares nauw samen bij het openingsfeest voor de Centrale As, de nieuwe autoweg om Burgum. Wie wordt Hallelujah´s jubileum-maestro?, zaterdag, 20.00 uur in Liudger Burgum.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties