De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Regiozaterdag, 9 april 2016

Twitterberichtje leidt tot redding van kerk van Wetsens
Wetsens - ,,Ons kerkje is voor de eeuwigheid in veilige handen", reageerde dominee Herman de Vries van de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalzum-Wetsens toen hij hoorde dat een particulier bereid was een donatie te geven voor het onderhoudsfonds. Deze bruidsschat is nodig wil de Stichting Alde Fryske Tsjerken een kerk overnemen. De familie Van Riemsdijk toonde zich bereid een grote bijdrage voor het fonds te doen en daarmee kon de overname worden geregeld.
Vanwege de hoge onderhoudskosten nam de gemeente zes jaar geleden het besluit de twaalfde-eeuwse tufstenen kerk - die al zestien jaar niet meer in gebruik is - van de hand te doen. ,,Onze voorkeur lag bij overname door de stichting Alde Fryske Tsjerken zodat de kerk voor de gemeenschap behouden blijft", vertelt Jacob Appelhof, voorzitter van de PKN-gemeente. ,,Helaas had de gemeente niet voldoende middelen om het verplichte onderhoudsfonds bijeen te brengen en dus gingen we maar op zoek naar een particuliere koper. In dat geval weet je je echter niet wat er met de kerk gebeurd wanneer de eigenaar overlijdt. Dit brengt onzekerheid met zich mee voor de toekomst." Des te blijer is de gemeente met de gift voor het onderhoudsfonds.
Van Riemsdijk kwam via een berichtje op Twitter van de Alde Fryske Tsjerken erachter dat de kerk te koop stond. ,,Het zou zonde zijn als deze kerk in handen komt van particulieren", vertelt hij. ,,Dus besloot ik geld te doneren zodat de stichting de kerk kon overnemen en de kerk beschikbaar blijft voor de gemeenschap." De kerk wordt straks nog steeds gebruikt voor trouw- en rouwdiensten. Daarnaast worden er culturele activiteiten gehouden, zoals concerten.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van zaterdag 9 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties