De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiozaterdag, 9 april 2016

Onbegrijpelijke blunder in Noordwolde
Noordwolde - Het Centraal Stembureau in Den Haag moet beslissen of de uitslag van het referendum moet worden gecorrigeerd, na een fout bij een stemdistrict van de gemeente Weststellingwerf.
Op het stembureau van de openbare school De Velden in Noordwolde is op het proces-verbaal per abuis geschreven dat alle 252 geldig geachte stemmen vˇˇr de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekra´ne hebben gestemd. In werkelijkheid waren er 83 voorstemmen, 169 tegenstemmen en waren er ook nog eens drie blanco stemmen, die als geldig gekwalificeerd hadden moeten worden.
De fout kwam aan het licht op het moment dat een journalist de gemeente donderdagmiddag belde over de opvallende uitslag van het stemlokaal in Noordwolde. Volgens adjunt-gemeentesecretaris Maarten Hoekstra kwamen er op dat moment meerdere reacties binnen. Burgemeester Gerard van Klaveren heeft het hoofd stembureau in Leeuwarden 's avonds per brief over de fout ingelicht. ,,Het heeft de uitslag niet be´nvloed, maar het is aan het Centraal Stembureau of er een correctie moet worden gemaakt", zei de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone, hoofd stembureau van kiesdistrict FryslÔn, gisterochtend bij het officieel vaststellen van de stemtotalen. Dat gebeurt dinsdagmiddag om vier uur in Nieuwspoort. ,,Het is in elk geval iets dat ik nog nooit eerder heb meegemaakt."
De zes leden van het stembureau aan de Zuiderweg in Noordwolde hadden wel de goede getallen op de etiketten van de verzegelde enveloppen met voor- en tegenstemmen, maar is niet het juiste getal ingevuld op het proces-verbaal. Het pv is het belangrijkste stuk, meldt woordvoerster Heleen H÷rmann van de Kiesraad. De voorzitter van het stembureau is daarvoor verantwoordelijk. ,,De getallen op het pv worden voorgedragen aan de aanwezigen in het stembureau. De leden moeten dat vervolgens ondertekenen."
Ervaren mensen
Het pv is door zes leden van het bewuste district ondertekend, bevestigt Hoekstra van Weststellingwerf. ,,Wij vinden dit ook moeilijk te begrijpen, er is verbazing aan alle kanten. Het zijn stuk voor stuk ervaren mensen die dit vaker hebben gedaan, als was dit wel het eerste referendum. Ze hebben allemaal instructies gehad. Het is hartstikke jammer, maar honderd procent foutloos kun je nooit garanderen."
De cijfers van het pv zijn op het gemeentehuis ingevoerd in het landelijk systeem. Daarbij ging geen lichtje branden. ,,Een menselijke fout", zegt Hoekstra. Herstellen was echter al niet meer mogelijk, omdat het pv al was vastgesteld. Signaleren wel. Dat gebeurde pas nadat de uitslagen van de 26 districten online waren gezet op de gemeentelijke website. ,,Dan is het integer om dit meteen te melden, dat schrijft de Kieswet ook voor."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties