De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiovrijdag, 8 april 2016

Edwinhuis 25 jaar vakantieparadijs voor kinderen met een beperking
Langweer - De woning aan de Osingaleane 32 in Langweer is ingepakt. Morgen worden de groene en witte lappen textiel weggehaald en kunnen belangstellenden met eigen ogen het resultaat van de verbouwing zien. De heropening van het huis valt samen met de viering van het 25-jarig bestaan van de Edwin Stichting. Deze stichting is eigenaar van het huis.
De stichting is vernoemd naar Edwin, de op vijftienjarige leeftijd overleden zoon van Carla en Auke de Vries-Stoker. Edwin leek aan de ziekte van Duchenne, een ongeneeslijke spierziekte. Hij was nog maar vijf jaar toen de ziekte bij hem werd geconstateerd. Uiteindelijk kwam hij in een rolstoel terecht en waren in de woning van de familie De Vries diverse aanpassingen nodig.
Vakantiewoning
Zo´n 28 jaar geleden kregen Carla en Auke de Vries de mogelijkheid om de woning tegenover hun huis aan te kopen. Voor later, redeneerden ze, als Edwin volwassen was en hij daar zelfstandig zou kunnen wonen. Zover kwam het echter niet.
Toen bleek dat hun zoon er nooit zou terechtkomen, besloot het echtpaar om het huis in te richten als vakantiewoning voor gezinnen met een kind met een beperking. De familie De Vries had aan den lijve ondervonden dat het niet meeviel om samen op vakantie te gaan. ,,Wij wilden iets voor die doelgroep realiseren", vertelt Carla de Vries.
Ze kregen het advies om een stichting in het leven te roepen om hun doel te bereiken. Een van de leden bedacht de naam Edwin Stichting. ,,Voor later, als jullie zoon er niet meer is", zo was de onderbouwing. De woning kreeg de naam Edwinhuis.
150.000 euro
Om de aankoop en de verbouwing financieel mogelijk te maken benaderde de stichting een groot aantal fondsen. Er was zo´n 150.000 euro nodig. Het benodigde geld kwam er en het huis werd van alle gemakken voorzien. Er is een tillift, een douchestoel, douchebrancard, tv met internet op de slaapkamer, een spelletjescomputer, intercom en airco.
Al sinds de opening is er veel belangstelling voor het Edwinhuis, zo vertelt De Vries. De vraag is zo groot dat diverse gezinnen teleurgesteld moeten worden.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 8 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties