De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiodonderdag, 7 april 2016

Politie-eenheid Noord-Nederland vaak te laat
Leeuwarden - De politie wil in 90 procent van de spoedgevallen binnen vijftien minuten ter plaatse zijn, maar in Noord-Nederland lukte dit in 2015 maar in 77 procent van de gevallen. Nergens in het land is deze score zo laag. Bij 'prioriteit 2-meldingen’ - waarbij de norm op een half uur ligt - was de politie in Noord-Nederland vorig jaar in 73 procent van de gevallen op tijd aanwezig.
Landelijk haalde de politie vorig jaar een score van 85 procent bij de spoedmeldingen. ,,Dat moeten we dus verbeteren", aldus politiechef Oscar Dros van de Eenheid Noord-Nederland. In stedelijke gebieden wordt de norm meestal wel gehaald, meldt Dros: ,,Het probleem doet zich het meest voor in enkele landelijke en uitgestrekte gebieden, met een relatief lage bevolkingsdichtheid. Dat komt deels door de infrastructuur van het platteland."
In 2014 was eenheid Noord-Nederland bij 19,6 procent van alle ritten te laat. Volgens Dros is de verslechtering deels te verklaren door een haperend registratiesysteem. ,,Normaal wordt automatisch gemeld wanneer een agent ter plaatse is, maar van april tot september werkte dat niet. Agenten moesten het handmatig melden, maar administratie is geen prioriteit bij noodhulp."
Volgens Dros wordt elke keer dat de reactietijd niet wordt gehaald, bekeken wat beter en sneller had gekund en gemoeten. ,,Maar we moeten ook in ogenschouw nemen dat de gebieden waar we de reactienorm te vaak niet halen, veelal de veiligste van Nederland zijn, als je de 'incidentdichtheid’ meeweegt. Bovendien gebeurt het vaak dat als wij de reactietijd niet halen, de brandweer of de ambulance er al wel is.”
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 7 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties