De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiowoensdag, 6 april 2016

Harlingen wil vluchtelingen wel plek bieden
Harlingen - Ze werden zeker gesteld: kritische vragen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (azc) voor driehonderd vluchtelingen in Harlingen. Maar op de druk gezochte informatieavond die gisteravond in Trebol werd gehouden, leken de voorstanders van een azc op het Balklandterrein achter de Waddenhal in Harlingen toch in de meerderheid.
Op de informatieavond konden inwoners van Harlingen vragen stellen over de mogelijke komst van een azc op het Balklandterrein. Een beslissing daarover is nog niet genomen, benadrukte burgemeester Roel Sluiter gisteravond meermalen.
Formeel mag het college van B en W zelf beslissen over de komst van het azc - dat maximaal tien jaar blijft staan -, maar het college wil graag instemming van de gemeenteraad. Die praat daarover in mei, waarna het college in juni een definitief besluit neemt. De informatieavond die gisteren gehouden werd, kon echter wel iets duidelijk maken over de mening van de Harlingers over dit onderwerp.
Ruim tweehonderd van hen hadden de moeite genomen om naar Trebol te komen. Enkelen waren kritisch, vooral op het punt van veiligheid, en dan vooral de veiligheid van vrouwen. Dat de vluchtelingen er echter volkomen andere normen en waarden op na houden ten opzichte van vrouwen, werd betwist door medewerker Corina Deekens van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), die namens deze organisatie gisteravond vragen beantwoordde. ,,Er is veel beeldvorming. Ga je bij een azc kijken, dan zie je dat daar niet veel problemen zijn."
Andere sprekers twijfelden aan de verzekering van wethouder Hein Kuiken dat het azc de gemeente geen extra geld kost. Ook de locatie leidde tot kritiek: volgens sommige bewoners was die te dicht gelegen bij sportvelden waar kinderen kwamen. Ook vroeg één inwoner zich af wie hem garandeerde dat er toch niet meer dan driehonderd vluchtelingen naar Harlingen zouden komen. Sluiter: ,,Ik garandeer u dat. Harlingen is niet een enorm grote gemeente. Daar hoort dan ook geen enorm groot azc bij."
Applaus
Het merendeel van de vragen had echter betrekking op het welzijn van de vluchtelingen. Zo vroeg een inwoner zich af of de driehonderd vluchtelingen op het Balklandterrein wel genoeg ruimte zouden hebben. ,,Kinderen moeten toch kunnen spelen." Anderen wilde weten of de grond niet te zeer verontreinigd was en of de vluchtelingen wel voldoende te doen zouden hebben.
Af en toe klonk er applaus uit de zaal, vooral bij enkele soms emotionele oproepen van aanwezigen om deze mensen niet in de kou te laten staan. Het luidste applaus - tot tweemaal toe - klonk bij het verhaal van Ed Huisman, KNRM-vrijwilliger van station Lauwersoog. Hij was net terug van een hulpverleningsmissie bij het Griekse Lesbos en vertelde hoe hij vluchtelingen had gered uit gammele bootjes, ,,weinig meer dan opgeblazen zakken".
Huisman: ,,Er komt telkens water in die boten. Ik heb mensen in shock gezien, vrouwen bij wie de bevalling net begon. Ik zag vaders met kinderen, moeders met kinderen en zelfs kinderen die alleen deze gevaarlijke reis maken. Ik zeg jullie één ding: ik hoop dat jullie goed op deze mensen gaan passen."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties