De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Hoofdartikeldinsdag, 5 april 2016

Rekening houden met Poetin in stemhokje?
Op deze plaats in de krant schreven we gisteren dat het referendum morgen niet gaat waar het over zou moeten gaan. De tegenstanders van het associatieakkoord van de Europese Unie met Oekraïne gebruiken de volksraadpleging om de vermeende sluipende uitbreidingsdrift van de EU aan de kaak te stellen. Met het referendum wordt zo over de rug van het Oekraïense volk een rekening vereffend met de - in de ogen van de initiatiefnemers van het referendum - ondemocratische bureaucraten in Brussel.
Maar ook in het ja-kamp spelen argumenten een rol die in eerste instantie weinig met het feitelijke verdrag te maken hebben. De voorstanders van het handelsverdrag worden niet moe erop te wijzen dat een nee-stem de Russische president Vladimir Poetin in de kaart speelt. Daarom zouden we voor nauwere betrekkingen met Oekraïne moeten stemmen. In die optiek wordt het verdrag niet beoordeeld op grond van de directe politieke en economische gevolgen voor Oekraïne en de EU, maar wordt het gezien als een onderdeel van de machtsstrijd tussen de EU en Rusland.
Er valt natuurlijk wel iets voor te zeggen dat Poetin de champagneflessen laat ontkurken als er morgen een ‘nee’ uit het referendum rolt. Dat zal overigens weinig veranderen aan het verdrag - dat al grotendeels in werking is getreden - maar het is wel een belangrijke pr-overwinning voor het Kremlin. Poetin annexeerde de Oekraïense Krim, steunt de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne en is mogelijk indirect betrokken bij het neerhalen van de MH17. De meeste Oekraïners willen zich aan de invloed van Rusland ontworstelen en bij Europa horen. Als de Nederlandse kiezers die Oekraïense wens afwijzen, is dat een morele overwinning voor Poetin en een beloning voor de door hem gepleegde agressie jegens Oekraïne. En Poetin, die de EU al probeert te destabiliseren door eurosceptische partijen zoals het Franse Front National te ondersteunen, zal er ook niet rouwig om zijn dat Nederlandse kiezers zich tegen de plannen van Brussel keren.
Nee, zeggen de tegenstemmers. Juist een ja-stem is in het voordeel van Poetin. Het pro-Russische Oost-Oekraïne zou verder in het Russische kamp worden gedreven. En de EU zou tot vreugde van Poetin worden verzwakt door banden aan te gaan met het corrupte en door oorlog verscheurde Oekraïne.
Voor beide overwegingen valt wat te zeggen. Maar het is de vraag in hoeverre deze geopolitieke kwestie moet meewegen in het stemhokje morgen. Net zo goed als dat de motivatie om Brussel een hak te zetten geen rol van betekenis zou moeten spelen, zou de vraag of Poetin van een nee-stem profiteert buiten beschouwing moeten worden gelaten. Ook een dreigement van bijvoorbeeld voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie dat een tegenstem een 'continentale crisis’ met Rusland zal veroorzaken, moet niet ter zake doen.
Al dit soort argumenten zweemt naar morele chantage. Bovendien is het praktisch onmogelijk voor de kiezers om de geopolitieke gevolgen van het verdrag goed in te kunnen schatten. Het is daarom verstandiger het verdrag puur inhoudelijk te beoordelen. Want noch Poetin noch Juncker mogen bepalen hoe de Nederlanders gaan stemmen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties