De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Sportmaandag, 4 april 2016

Cambuur: wondertje nodig, maar t kan
Niet voor het eerst gaf Cambuur zaterdag onnodig een zege weg. Wat 1-2 winst bij De Graafschap leek te worden, werd 2-2. Hoewel nu een wondertje nodig is om De Graafschap in te halen, heeft nummer 18 Cambuur n houvast: een gemakkelijker (lees: minder moeilijk) programma.
Door Gerard Bos
Een wonder, zo zal menigeen zeggen, had rodelantaarndrager Cambuur pas cht nodig gehad als er zaterdag was verloren. Maar laten we wel zijn: bij verlies en dus vier punten achterstand op de nummer 17, was het over en sluiten geweest. Niet rekentechnisch, wel gevoelsmatig.
De 2-2 houdt in dat de achtervolging op De Graafschap 'gewoon doorgaat. Het ene punt achterstand - of 'twee als je het doelsaldo meerekent - betekent dat Cambuur een van de (en misschien wel beide) duels met Willem II (15e) en Excelsior (16e) moet winnen. Zie daar de term wondertje; in 29 duels tot nu toe won Cambuur immers in totaal nog maar drie keer.
,,We hebben meer kwaliteit dan De Graafschap. En een iets gemakkelijker programma. Dat garandeert niet dat we erin blijven. Maar toch gaat dat ons lukken. Dat denk ik echt." Was getekend: Kevin van Veen. Invaller, aanvaller en bijna matchwinner. De huurling van Scunthorpe United kwam na de winterstop in een moeilijk draaiend team, moest wennen en goals bleven uit. Zaterdag brak hij de ban met een rake vrije trap die na een uur spelen de 1-2 betekende.
Cambuur zat op rozen, had De Graafschap bij de strot. Dus punten mee in de op de heenweg door Doetinchemse fans met liters bier bekogelde spelersbus n juist de rode lantaarn achterlaten. Dat was een reel uitgangspunt in de slotfase. ,,Na rust hadden we de controle, ook na de 1-2", zag trainer Marcel Keizer. ,,Dan met je het uitspelen."
Dat gebeurde echter niet in de meer spannende dan goede pot. Een puntje-van-je-stoelwedstrijd, met nervositeit, slordigheden en goede aanvallen. Maar met strijd, op en neer golvend spel en dat in een dankzij beide supportersgroepen fraaie ambiance.
Nadat Cambuur goed weg kwam toen scheidsrechter Van Boekel de thuisclub geen penalty gaf, maakte Vincent Vermeij er voor rust 1-0 van. Martijn Barto ging onder de bal door, invaller-doelman Harm Zeinstra - Leonard Nienhuis raakte in de warming-up geblesseerd aan zijn hamstring - zag de bal tegendraads ingekopt worden door Vermeij.
Van de vorige 28 keer dat Cambuur in de eredivisie op een 1-0 achterstand kwam, werd er liefst 23 keer verloren. Dat beloofde weinig goeds, maar Calvin Mac-Intosch bracht de stand eveneens koppend snel in evenwicht (1-1). Van Veens treffer na rust leek Cambuur twee punten voorbij de Achterhoekers te brengen in de stand, maar Zeinstra ging gruwelijk in de fout met nog een kwartier te spelen. De goalie liet een voorzet los en Ted van de Pavert maakte er 2-2 van. Cambuur mocht vervolgens niet klagen dat het niet k nog 3-2 werd.
Keizer bouwde zekerheid in door de aanvallend ingestelde Jack Byrne te wisselen voor verdedigende middenvelder Tom Hiariej. Dat begreep niet iedereen, waaronder Byrne zelf. ,,De Graafschap ging met vier man voorop spelen. Dan moet elke middenvelder met zn man mee. Dat doet Jack soms niet. Dat is niet erg, anderen lossen het graag op. Alleen had iedereen nu zn handen vol. Daarom brachten we Tom in", lichtte Keizer de wissel toe.
En of twee keer winnen
Hij heeft er vertrouwen in dat Cambuur het nog redt. ,,Let op: dit wordt pas op de slotdag beslist. Er valt nog wat te halen voor ons en De Graafschap gaat echt niet vijftien punten pakken. Al hebben we wel een minder doelsaldo, dus staan we min of meer twee punten achter."
Zie daar het wondertje dat Cambuur nodig heeft: zelf n of twee keer winnen en hopen dat De Graafschap dat niet doet.
Het was, is en blijft spannend.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties