De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 4 april 2016

Leedvermaak
Zelden iemand mooier zien balen dan Leonard Nienhuis. Bij beide doelpunten van De Graafschap schreeuwde iemand van de regie bij Fox Sports om een close-up van de rossige doelman van SC Cambuur, die zo onfortuinlijk de kraker miste. Door een hamstringblessure stond hij zaterdag niet onder de lat, maar zat hij moederziel alleen tussen allemaal fans van de thuisploeg in De Vijverberg.
Na de 1-0 van Vincent Vermeij schudt Nienhuis eerst minzaam zijn hoofd. De camera keert luttele seconden later weer bij hem terug. Op dat moment kijkt Nienhuis stocijns voor zich uit, terwijl achter hem een alleen maar lachende gezichten te zien zijn.
Direct achter hem staat een man - ik schat ergens in de vijftig - zijn handen stuk te klappen. Kek leren jasje voor zijn leeftijd, bril met zwart montuur en een speelse grijze hanekam. Hij lijkt Nienhuis in de feestvreugde te willen betrekken, want de man probeert wanhopig binnen het gezichtsveld van de keeper te komen.
Camerabewust is deze hippe vijftiger ook, want gedurende zijn geluksmomentje kijkt hij af en toe op guitige wijze recht in de lens. Daarna werpt hij eens een blik opzij of te zien of zijn twee buurvrouwen ook genieten van zijn plagerijtjes. Maar de uitzinnige dames hebben gek genoeg slechts oog voor het speelveld.
Ach, het was allemaal vrij onschuldig. Maar leedvermaak blijft een opvallend fenomeen. Een jaar of acht geleden zwaaiden duizenden handen in een volgepakte Galgenwaard bij een 2-0 voorsprong voor FC Utrecht naar Louis van Gaal. De toenmalig trainer van AZ zwaaide na de 2-2 in dat duel ook nog even terug. Wie het laatst zwaait, zwaait het best, zeg maar.
Van Gaal heeft altijd weerstand opgeroepen. Maar wat had een doelman uit Groningen een vijftiger uit de Achterhoek misdaan? Waarom juichte hij niet voor zijn club, maar koos hij voor het leedvermaak bij de tegenstander? En was dat wel een keuze of eerder een reflex?
Dat had ik de beste man allemaal willen vragen. Daarom deed ik gistermiddag via Twitter - daar heb ik een haat-liefdeverhouding mee - een oproep om hem op te sporen. Wellicht had het met mijn aantal volgers te maken - het zijn er slechts 117 - maar de pestkop heeft nog steeds geen naam.
Oh ja, ik gebruikte Twitter dit weekeinde ook om voor een verhaal te vragen of het klopte dat Tjeerd Rijpma (45) van het eerste elftal van Hardegarijp ooit beroepshalve tegen het PSV van Gerald Vanenburg en Wim Kieft speelde. Dat was zo. Toen kon ik weer even vooruit.
Reageren? Twitter: @ErnstSlagter of mail: sport@frieschdagblad.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties