De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiozaterdag, 2 april 2016

Ambtelijke fusie in Noordoost gaat wel door
Damwâld - De ambtelijke fusie van Dongeradeel, Dantumadiel, Ferwerderadiel en Kollumerland gaat gewoon door. Het college van Dantumadiel heeft gisterochtend tegenover de andere drie collegebesturen bevestigd dat Dantumadiel zich aan de eerder gemaakte afspraken houdt.
In het voorstel stond dat ook bij het afhaken van een gemeente voor een bestuurlijke fusie, de ambtelijke samenvoeging in Noordoost-Fryslân doorgaat en dat de afhakende gemeente diensten afneemt bij de nieuwe fusiegemeente.
In de gemeenteraad van Dantumadiel werd weliswaar een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen om de gevolgen van het afhaken van de bestuurlijke fusie in kaart te brengen. Maar dat betekent niet dat de gemeente zich terugtrekt, aldus Jelle de Vries, wethouder van Ferwerderadiel en woordvoerder namens de colleges. ,,Dat hat in kolleezje fan Dantumadiel fersekere."
De eerstvolgende stap in het fusieproces is dat er een interim-directeur wordt aangesteld voor de gemeentelijke regeling, in verband met ziekte van de huidige voorman. Ferwerderadiel en Dongeradeel zijn hiermee al akkoord gegaan. De raden van Kollumerland en Dantumadiel hebben hier nog niet over beslist.
In april moeten de raden beslissen over het beschikbaar stellen van budget om de kosten van de ambtelijke versmelting te betalen. De Vries wil niet zeggen hoe hoog de kosten worden. ,,Wy binne noch net klear mei de berekkening."
De ambtelijke fusie gaat in op 1 januari, een jaar later dan gepland. Door onenigheid over de arbeidsvoorwaarden, is de fusie uitgesteld. Voor coalitiepartij ChristenUnie (CU) in Dantumadiel was de vertraging aanleiding tegen de bestuurlijke fusie te stemmen. De partij was boos dat de beslissing hierover niet was uitgesteld, omdat aanvankelijk was afgesproken dat de ambtelijke fusie geëvalueerd zou worden. Met de tegenstem van de CU had het nee-kamp in de raad de meerderheid.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties