De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiozaterdag, 2 april 2016

Primeur voor Nederland: een mini-ziekenhuis in een lijnbus
Eelde - Het is een investering die hopelijk niet vaak gebruikt hoeft te worden. De lijnbus van de noordelijke veiligheidsregio’s wordt alleen ingezet bij ongelukken en andere calamiteiten waarbij tien of meer gewonden zijn.
Nieuwe, landelijke regels voor Grootschalige Geneeskundige Bijstand schrijven voor dat bij problemen slachtoffers binnen een bepaalde tijd naar het ziekenhuis moeten zijn overgebracht.
In Noord-Nederland, waar de afstanden langer zijn en minder ziekenhuiscapaciteit voorhanden is, kunnen de vervoerders niet aan deze regels voldoen, bleek afgelopen najaar in een oefening. ,,Nieuwe ambulances moeten van steeds verder worden opgeroepen en patiënten moeten verder worden weggebracht", aldus Hank Prinsen, woordvoerder namens UMCG Ambulancezorg.
De ambulancevoorziening besloot daarom een tweedehands bus uit België aan te schaffen en die om te bouwen tot een mobiel ziekenhuis. Voor Nederland is de oplossing uniek, maar in de Verenigde Staten is de ambulancebus al langer gemeengoed. Ambulancebouwer Visser uit Leeuwarden heeft de bus verbouwd voor de veiligheidsregio’s. Al met al kost de busambulance een ton.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 2 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties