De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Regiovrijdag, 1 april 2016

Nij Beets boos om lange sluiting van kanaal
Nij Beets - De inwoners van Nij Beets zijn erg boos dat het Polderhoofdkanaal dit jaar pas op 1 juli wordt geopend voor boottoeristen. Dat zegt voorzitter Anko Postma van dorpsbelang Nij Beets. ,,Dit snapt niemand. Geen enkele ondernemer of inwoner."
Het Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop is de afgelopen jaren geschikt gemaakt voor de pleziervaart. Met het bevaarbaar maken van het kanaal - een klus van in totaal twintig miljoen euro - moet het toerisme en dus de werkgelegenheid in beide dorpen een forse stimulans krijgen. Het werk is vorig jaar afgerond en op 1 juli ging het kanaal open.
De gemeenten Opsterland en Smallingerland hebben nu besloten dat het kanaal ook dit jaar pas op 1 juli opengaat, zodat de natuur tot die tijd ruimte heeft om te herstellen. Dat betekent dat het kanaal pas 3,5 maand na het begin van het vaarseizoen kan worden bevaren.
Postma zei gistermiddag desgevraagd dat hij volledig verrast is over van die beslissing. ,,We wisten wel dat eerst goed zou worden gekeken naar de natuur en dat het kanaal misschien iets later open zou gaan. Maar daarbij werd gezegd dat het misschien in mei zou worden. Dat het nu pas 1 juli wordt, is volstrekt belachelijk. Want wat heeft het dan nog voor zin?"
De Nij Beetster zegt dat de late openstelling grote gevolgen heeft: ondernemers missen inkomsten en potentiële nieuwe ondernemers blijven weg. ,,Het is volstrekt belachelijk. Als een project zó veel geld heeft gekost, dan snap ik niet waar de overheid mee bezig is als ze zo’n beslissing neemt. Waar hebben we dan dat hele circus voor opgesteld bij de opening vorig jaar?"
Maatregelen
Het Polderhoofdkanaal vormt de leefomgeving van enkele diersoorten die wettelijk beschermd zijn, zoals de gestreepte waterroofkever, de waterspitsmuis en de libellensoort kleine modderkruiper. Als onderdeel van het project zijn veel maatregelen genomen voor die dieren. Zo zijn in de omgeving nieuwe natuurgebieden ingericht en is een sloot aangelegd parallel aan het kanaal.
Een monitoringscommissie onder leiding van Henk Kroes houdt de ontwikkeling van de natuur in de gaten. Die commissie concludeerde onlangs dat het nu nog niet te zeggen is of de natuur zich positief of negatief ontwikkelt en dat de maximale vaardiepte en de openingsperiode dit jaar hetzelfde zouden moeten blijven. Dat laatste advies hebben de gemeenten overgenomen.
Bewoners en ondernemers in beide dorpen werken op dit moment aan verschillende toeristisch-recreatieve plannen, zoals het plaatsen van nieuwe aanlegsteigers. Postma vreest dat deze mensen hun motivatie verliezen als gevolg van de laatste openstelling. Hij spreekt van een ,,zwaktebod".
Gemeentewoordvoerder Tjeerd Breuker van Opsterland laat weten dat het altijd de bedoeling is geweest dat het kanaal de eerste twee jaren pas op 1 juli zou worden geopend. Nu is alleen het formele besluit gevallen, aldus Breuker.
Postma zegt dat hij vandaag gaat protesteren bij de gemeente. ,,Dit besluit móét worden herzien. Het is niet uit te leggen."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties