De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiodinsdag, 29 maart 2016

Boosheid over nieuw plan voor Skieding
Surhuisterveen - Omwonenden en ondernemers zijn niet blij met het opknapplan voor de Skieding, de weg tussen Surhuisterveen en de A7. Ze vinden dat het provinciebestuur een eenzijdige afweging heeft gemaakt.
De Skieding (N358) is een belangrijke ontsluitingsweg voor Noordoost-Fryslân. Dagelijks rijden een kleine tienduizend voertuigen over de weg op de Fries-Groningse grens. De provincie heeft zich bij de opknapbeurt ten doel gesteld dat de doorstroming én de verkeersveiligheid beter worden. Een van de problemen van de weg is dat de 48 bewoners nu rechtstreeks vanaf de weg hun erf moeten oprijden; dat zorgt geregeld voor gevaarlijke situaties.
Onderzoeksbureau Arcadis concludeerde in de milieueffectrapportage (mer) dat de doelstelling van de provincie het beste kan worden gehaald bij de aanleg van een nieuwe weg aan de Friese zijde. De huidige weg moet dan worden afgewaardeerd en kan worden gebruikt door landbouwverkeer en bewoners.
Arcadis stelt ook dat zo’n nieuwe weg relatief veel impact heeft op de omgeving. Zo raken boeren grond kwijt en moeten percelen worden gesplitst. Boomsingels worden onderbroken en de weg leidt tot verstoring van een belangrijke vliegroute voor vleermuizen.
Vanwege die nadelen koerst het provinciebestuur nu toch aan op aanpassing van de huidige weg. Bochten worden minder scherp gemaakt, enkele afslagen gaan dicht en de bewoners krijgen waar mogelijk nieuwe achterpaden die aansluiten op zijwegen. Ze hoeven dan niet meer rechtstreeks de Skieding op te rijden. Landbouwverkeer mag de weg straks niet meer gebruiken.
De bewoners zijn erg teleurgesteld over het plan, zegt Sjoerd Douma van het actiecomité. ,,Wij zitten straks allemaal op een eiland, met een weg achter huis en een racebaan voor huis." Douma vindt dat de provincie een eenzijdige afweging maakt. ,,Ook door achterpaden worden boomsingels doorbroken en moeten percelen worden gesplitst. Sommige boeren moeten straks kilometers omrijden om bij hun land te komen. Dat kost zo veel tijd, ze kunnen de boerderij dan bijna wel sluiten." Het argument van de vleermuizen vindt hij niet sterk. ,,Er zijn nu al heel veel vleermuizen rondom mijn huis. Die trekken zich er echt niets van aan dat dat vlakbij een weg ligt."
De bewoners wijzen op de gevolgen van het plan voor omliggende dorpen, iets wat Arcadis niet heeft onderzocht. ,,Het landbouwverkeer moet straks door dorpen als Houtigehage, Surhuisterveen en Drachtstercompagnie. En ook bij Strandheem wordt het levensgevaarlijk. Het landbouwverkeer moet daar straks tussen de toeristen door. De onveiligheid wordt dus verlegd, maar dat lees je allemaal niet in het mer-rapport."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties