De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Sportzaterdag, 26 maart 2016

Dominicaanse kloof wordt in Leeuwarden iets kleiner
,,Senor, gracias por", hoewel het meisje zo snel Spaans spreekt dat de rest van haar zin niet meer te verstaan is, is duidelijk wat ze doet. Staand in een kring met de armen om elkaars schouders geslagen bedankt ze God namens de Dominicaanse korfbalploeg voor de net gespeelde wedstrijd. In hun eerste duel op het WK onder negentien in Leeuwarden is Rusland met 19-5 verslagen. ,,Gracias, gracias." Na dit intieme religieuze gedeelte in een kleedkamer van sporthal Kalverdijkje telt de tiener af tot het meest luchtige moment van deze ‘nabespreking’. De yell. ,,Uno, dos, tres: Dominicanááá."
Door Daan Rieken
Zo ziet de overheid in het thuisland het graag. Niet dat een gebed en yell na iedere sportwedstrijd deel uitmaken van het regeringsbeleid. Wél dat er iets gedaan moet worden aan de positie van vrouwen. De Dominicaanse Republiek kampt met grote ongelijkheid tussen man en vrouw. Om daar wat aan te doen werd in 2010 zelfs een ministerie van Vrouwenzaken opgericht. Mooi dus dat juist een tienermeisje in deze Leeuwarder kleedkamer haar gemixte dames-en-herenploeg verbaal op sleeptouw neemt.
,,Huiselijk geweld, verkrachtingen: in de Dominicaanse Republiek hebben ze het probleem dat mannen over het algemeen op een nogal nare manier met vrouwen omgaan." Aan het woord is Atte van Haastrecht, korfbalcoach uit Stadskanaal en dit weekeinde actief als ‘ontwikkelingstrainer’ bij het Caribische team. ,,Het ministerie wil vrouwen meer aan het sporten krijgen en liefst op een gelijkwaardig niveau met mannen."
Korfbal, met zijn gemengde karakter, leent zich daar perfect voor. Twee jaar geleden heeft de Dominicaanse Republiek dan ook contact gezocht met we reldbond IKF en is een stimuleringsproject opgezet. Via clinics op scholen worden kinderen enthousiast gemaakt voor de sport. De beste korfballers ontvangen een uitnodiging voor het olympisch traininscentrum in hoofdstad Santo Domingo. Daar werken ze ieder weekeinde en elke vakantie aan hun ontwikkeling. ,,De langste en meest atletische studenten worden uitgekozen. Ze zijn echt professioneel bezig", bewondert Van Haastrecht. Zelf reisde hij op uitnodiging van de overheid eind december met een combinatieteam uit Noord-Nederland voor acht dagen naar de Dominicaanse Republiek om wedstrijden te spelen en clinics te geven. Indirect gevolg is dat hij bij het WK in Leeuwarden dit paasweekeinde de Dominicaanse coaches Frank Aybar en Guillem Castanyer bijstaat.
De rest van dit verhaal lees je vandaag in het Friesch Dagblad of online via deibled.nl. Volg Daan Rieken op Twitter: @DaanRieken

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties