De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Regiozaterdag, 26 maart 2016

Budget projecten Culturele Hoofdstad omlaag
Leeuwarden - Het budget voor de verschillende projecten voor Culturele Hoofdstad wordt een derde lager in vergelijking met het aanvankelijke budget uit het bidbook. Dat klinkt erger dan het is, verzekert financieel directeur John Bonnema van stichting Culturele Hoofdstad. Wel zijn vijf van de 41 projecten geschrapt.
In het bidbook, waarin de plannen voor Culturele Hoofdstad zijn gepresenteerd, is voor veertig miljoen aan projecten aangekondigd. Op basis van wat nu binnen is aan sponsors en fondsen en de aanvragen die nog lopen, houdt de organisatie van het cultuurfestijn er rekening mee dat dit bedrag bijgesteld moet worden naar 26,5 miljoen.
Naast de kosten voor de culturele projecten heeft de stichting ook geld nodig om het geheel te organiseren. Er worden kosten gemaakt voor marketing en communicatie, evaluatie en overhead. Maar ook geld dat nodig is om ervoor te zorgen dat het evenement een langer effect heeft, valt onder deze organisatiekosten. Dan gaat het bijvoorbeeld om investeringen die worden gedaan om blijvend meer toeristen te trekken naar Fryslân, die werkgelegenheid moeten opleveren, en de bouw van de elf fonteinen.
In het bidbook werd ervan uitgegaan dat er voor de project- én de organisatiekosten samen 74 miljoen euro beschikbaar zou zijn, maar dat wordt niet gehaald. Bonnema denkt dat een begroting van 62 miljoen wel reëel is. ,,Behalve een A-scenario hadden we ook een B- en een C-alternatief. We komen nu in het midden uit."
Een groot deel is toegezegd. De overheden hebben hun bijdragen (in totaal 36,5 euro miljoen) zekergesteld. Daarnaast is er al voor acht miljoen euro door sponsors en fondsen toegezegd. Hieronder is een hoofdsponsor (die nog niet bekend wil worden) die een miljoen euro gaat bijdragen.
Twee andere grote sponsors zijn De Haan Advocaten en het consortium van De Haan reclamewerken. Daarnaast zijn er bedrijven die sponsoren in natura door bijvoorbeeld de hekken en mobiele toiletten en de beveiliging te regelen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van zaterdag 26 maart

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties