De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Sportvrijdag, 25 maart 2016

In Buitenpost vergeten ze Cruijff nooit meer
Iedereen in Fryslân kende Johan Cruijff. Van naam, van gezicht. En misschien ooit, ooit eens ontmoet. Maar dat laatste is niet veel mensen gegeven. Paul Olijve is er een uitzondering op. De ondernemer en voorzitter van amateurvoetbalvereniging Buitenpost was het immers die, met een groep medestanders, erin in slaagde om het FC Barcelona van Johan Cruijff naar het kleine dorp in het oosten van de provincie te halen om daar in 1989, 1993 en 1995 oefenwedstrijden te spelen. ,,En dus doet me dit nieuws veel. Heel veel."
Door Gerard Bos
Nee, vertelt de Buitenposter, een huisvriend was hij heus niet van de familie. En het is ook al weer jaren geleden dat hij Cruijff voor het laatst sprak. Maar toch was de schok groter dan groot, gistermiddag toen Olijve van een collega hoorde van het overlijden van de Amsterdammer.
,,Ik hoorde het zo rond half twee, zat in gesprek. Ik wist dat Cruijff ziek was, net zoals iedereen dat wist. Maar je wilt niet dat zoiets kan, dat iemand als Cruijff dood gaat. Dat hoort niet zo, als je snapt wat ik bedoel."
Menigeen zal dat snappen. Johan Cruijff is immers een legende, iemand die bij Nederland hoort, bij ons voetbal. Dat zal ook altijd zo blijven, alleen nu zonder zijn fysieke aanwezigheid in het hier en nu.
Aanwezig, dát was Cruijff een dik kwart eeuw geleden wel in Buitenpost. Olijve zal de wedstrijden van Barcelona op sportpark De Swadde nooit vergeten. In 1989, 1993 en 1995 had de kleine club het grote voetbalbolwerk uit Catalonië op visite. Hoogtepunten uit de historie van de vereniging, maar ook uit het leven van Olijve.
,,Zeker als je er nu op terugkijkt, realiseer je je al die jaren later hoe bijzonder het eigenlijk was dat we Cruijff met Barcelona naar Buitenpost konden halen. Natuurlijk hadden we dat ook te danken aan heel veel mensen die meewerkten." Bijvoorbeeld aan sc Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde, die het oefenduel van Barcelona mede mogelijk maakte. ,,Hij wilde er wel twee kaartjes voor terug voor de wedstrijd", lacht Olijve, die ook met Cruijff goed kon opschieten. ,,Dat komt", vertelt hij, ,,doordat Cruijff een heel normale man bleek te zijn. Je hebt zo iemand op een voetstuk staan, en terecht natuurlijk, maar vervolgens bleek hij heel veel oog voor onze belangen te hebben. En vroeg hij ook gewoon bij de volgende keer dat je hem zag hoe het thuis was, en met de kinderen. Dat is toch fantastisch?"
Slecht weer
Een goed mens dus. Een meedenkend mens ook. Want, herinnert Olijve zich, toen Buitenpost eens tegen Barcelona zou spelen en het enorm regende, kwam 'Nummer 14’ eeigenhandig met een voorstel. De Catalanen, die toch in de buurt - want op trainingskamp in het Drentse Roden - waren, konden ook wel een paar dagen later tegen Buitenpost spelen. Olijve: ,,Dan zei Cruijff: 'Ach, gaan we gewoon dinsdag proberen te spelen. Dat is toch ook beter voor jullie? Komen er ook meer toeschouwers." Oog voor de ander dus, precies zoals Olijve zegt.
,,Dat zal ik onthouden, hoe hij was. Cruijff is een legende, misschien wel de beroemdste Nederlander ooit. Beroemder dan de koning. Maar hij was ook gewoon een heel aardige, normale en intelligente man in de omgang."
Dan, zuchtend: ,,Man, wat zonde dat hij er niet meer is. Echt heel erg spijtig. Maar de herinnering, die blijft. Ook bij mij."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties