De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikeldonderdag, 24 maart 2016

Keuzestress bij voedsel is ook decadent
Een uitvinding van de moderne tijd is keuzestress. Mensen staan voor veel dingen voor een enorme keuze; van mobiele telefoons tot en met soorten chips en ziektekostenverzekeringen. De meeste mensen maken de beste keuze uit twee mogelijkheden. Als er meer keuzes mogelijk zijn, wordt het lastig. En als er heel veel keuzemogelijkheden zijn, kan de irritatie toeslaan of nog erger: er wordt helemaal geen keuze meer gemaakt.
De supermarkt is bij uitstek een plek om keuzestress op te doen. Kijk alleen maar naar het schap met chips. Meterslange schappen vol met allerlei soorten chips moeten mensen verleiden om te kopen. De praktijk is dat mensen het vaakst uit twee smaken kiezen om keuzestress te voorkomen: iedereen raakt het overzicht kwijt bij zo veel soorten en smaken.
Een andere factor maakt het kiezen nog moeilijker: wat zit er in al die verschillende soorten chips? Een grote stoet gezondheidsadviseurs stort opvattingen uit over het publiek: let op de hoeveelheid zout en kijk ook goed wélk zout in de producten zit; probeer suiker te mijden, geef aandacht aan het vezelgehalte en vergelijk producten op hun calorische waarde. En is, uiteindelijk, de keuze voor super voedsel (super food) toch de beste? Of zijn alle verhalen over zulk voedsel gewoon verkooppraatjes om de consument veel geld te laten uitgeven?
De verantwoordelijke consument moet veel tijd en energie steken in alle keuzes die moeten worden gemaakt. En dan nog - zelfs de criteria voor een verantwoorde keuze staan ter discussie.
Het Voedingscentrum kwam deze week met een nieuw advies: de Schijf van Vijf. Om de zoveel tijd verandert dat advies. Dat is nodig omdat voorkeuren van mensen veranderen, er nieuwe wetenschappelijke inzichten komen en er nieuwe voedsel- en dieettrends komen. De aardappel is nu minder geliefd, melk is eigenlijk ongezond en brood is in een kleinere hoeveelheid dan eerst werd aangenomen, gezond. Groenten doen het goed, we moeten er steeds meer van eten om gezondheidswinst te kunnen boeken. Dat zelfde geldt voor peulvruchten. Die staan prominent in de aanbevelingen. Ze zijn niet zo populair en dat is jammer. Peulvruchten zijn een gezonde vervanger van vlees. Daar moeten we echt minder van eten.
De Schijf van Vijf bestaat sinds 1953. De samenstelling van een gezond eetpatroon is in ruim zestig jaar aanzienlijk veranderd. bijvoorbeeld ten aanzien van melk. In de eerste decennia van de schijf was het devies: melk moet. Die leus ondersteunde de melkveehouderij, maar was geen gezonde kreet, blijkt uit de nieuwste aanbevelingen.
De overheid voert een tamelijk stuntelig beleid ten aanzien van voedsel en gezondheid. De informatie op de etiketten is uiterst verwarrend; de fabrikanten hebben vooral belang bij onduidelijkheid en de overheid laat die onduidelijkheid toe in het kader van convenanten met de industrie. Zo worden ook criteria voor bestrijdingsmiddelen in overleg met producenten vastgesteld.
Keuzestress over voedsel gaat over gezondheid maar ook over vormen van decadentie. Het grote winkelschap voor chips kan dienen als voorbeeld om zich bewust te worden van die decadentie.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties