De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Regiowoensdag, 23 maart 2016

Onzekere momenten voor Friezen in Brussel
Brussel - Sicco Wittermans uit Achlum was gisterochtend in Brussel in de tram onderweg naar zijn werk, toen hij een melding kreeg op zijn telefoon van de aanslagen op het vliegveld. ,,Mijn buurman in de tram zat stiekem mee te kijken op mijn telefoon. Toen hij het had gelezen keek hij mij aan: wat is hier aan de hand?"
Wittermans moest meteen aan het werk. Hij is persverantwoordelijke bij de Vrije Universiteit Brussel, een universiteit met 15.000 studenten. Maar hij was ook bezorgd over zijn dochter (10) en zoon (14) die allebei op school zaten, zijn zoon in het centrum. Vooral na de tweede aanslag probeerde Wittermans een bericht te krijgen van zijn twee kinderen. ,,Ik moest direct het nieuws inventariseren en een crisisteam instellen bij de universiteit. Intussen probeerde ik via sms en messenger te weten te komen hoe het met de kinderen ging."
Pas na twee uren kreeg hij via de moeder van zijn kinderen het bericht dat ook zijn zoon ongedeerd was. Hij zag dat meer Brusselaars in onzekerheid waren. ,,De stad was in rep en roer. Veel mensen waren in paniek omdat hun kinderen onbereikbaar waren."
Veel bewoners gaven op Facebook aan dat ze veilig waren. Dat haalde onzekerheid weg over hoe het ging met vrienden en bekenden, zegt Wittermans. Hij had het de hele dag druk bij de universiteit: studenten werden zo veel mogelijk binnen gehouden, een verdacht object bij een van de gebouwen werd uit voorzorg opgeblazen en een gebouw moest worden ontruimd.
Ook Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga was ‘s ochtends al in de stad. Hij had een vroege vergadering in het parlementsgebouw en las tijdens die vergadering over de eerste aanslag. Het nieuws werd meteen bekend in de vergaderruimte. ,,Iedereen vroeg zich af: wat is er aan de hand? Je probeert dan wel door te gaan met het werk, maar steeds houd je de ontwikkelingen in de gaten."
Het metrostation van de tweede aanslag wordt door veel parlementariërs gebruikt. Ook veel medewerkers van Huitema reizen iedere dag langs dit station. ,,Ik hoorde veel sirenes en helikopters. Je kijkt dan wel snel om je heen: zijn je collega’s en medewerkers er allemaal?" Alle collega’s en medewerkers bleken in veiligheid. Huitema bleef de rest van de dag in het parlementsgebouw, tot een uur of zes. ‘s Avonds merkte hij tijdens de wandeling naar huis dat veel mensen bedachtzaam, maar wel kalm rondliepen in de stad.
Arrestatie
Wittermans zegt dat de vrees voor een aanslag vorige week juist kleiner was geworden, na de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam. ,,Er ging toen een golf van opluchting door de stad. Dat kon je echt merken."
Hij denkt dat de gevolgen van de aanslagen nog lang merkbaar zullen zijn in Brussel. ,,De stad zal nog veel zware momenten kennen en zal zich rustig moeten herstellen."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties