De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiowoensdag, 23 maart 2016

Isoleren alle huurhuizen voor 2020 valt tegen
Leeuwarden - In het kader van het energieakkoord moeten huurwoningen in 2020 minstens energielabel B hebben. Bij de door de overheid ingestelde energielabels verbruikt een huis met label A zeer weinig energie en stookt een bewoner van de laagste categorie, label G, bij wijze van spreken voor de vogeltjes.
Nog zo’n 1,8 miljoen huurwoningen hebben geen B-label. Om ze energiezuiniger te maken werd vierhonderd miljoen euro vrijgemaakt. Maar, bleek uit een onderzoek van Bouwend Nederland, maar 32 procent van de woningcorporaties denken de doelstelling te halen. De corporaties tonen te weinig ambitie, vindt Verhagen.
Woningcorporaties willen best wel, stelt Jeannette Dekker van woningcorporatie Thús Wonen. Maar om voor die subsidies in aanmerking te komen is niet zo eenvoudig. ,,Wij hebben veel subsidieaanvragen ingediend maar zowel het Rijk als Aedes (landelijke branchevereniging van woningcorporaties, red.) vroegen ons de aanvragen in te trekken en de aangepaste regeling is er niet eenvoudiger op geworden."
De kans dat Thús Wonen de doelstelling haalt is mede daardoor gering. Ook een woningbestand met relatief veel slecht geïsoleerde huizen, op een bestand van 6495 woningen, werkt niet mee. ,,In 2013 zaten we gemiddeld nog op energielabel E. Sinds die tijd verbeteren we jaarlijks de energieprestatie van ruim 350 woningen naar gemiddeld B. Voor meer woningen hebben we geen geld en het is bovendien organisatorisch een grote klus."
Nu zit 13, 2 procent van het huizenbestand van Thús Wonen op het label B of hoger. Rond 2020 wil de corporatie 45 procent van het huizenbestand minimaal op label B hebben.
Met hun werkwijze hoeven de zittende huurders volgens Dekker geen huurverhoging te betalen voor het verbeteren van de energieprestatie en draagt de woningcorporatie bij aan het verlagen van de woonlasten van de huurders.
Ook woningcorporatie Elkien stuit op praktische bezwaren bij het isoleren van het huizenbestand. Op dit moment zit een kwart van de 20.000 woningen op label B of hoger en de helft op D of lager. Tegen 2030 wil Elkien het hele huizenbestand, dan nog 15.000 woningen, energieneutraal te hebben. Maar of dat lukt hangt ook af van factoren waar Elkien geen grip op heeft, stelt woordvoerder Nikkie Smit: ,,Wij willen wel, maar er is een schreeuwende behoefte aan bouwconcepten die daarbij passen en betaalbaar zijn. De bouw vraagt ons te investeren, maar wij kunnen niet zonder hun inbreng. We hebben elkaar nodig."
WoonFriesland, goed voor 22.000 huurwoningen denkt op de goede weg te zijn. Op dit moment zit een derde van het woonbestand op label A of B. Minder dan 10 procent zit op de laagste twee labels.
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties