De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Hoofdartikelwoensdag, 23 maart 2016

Na de aanslagen: kies voor langere termijn
En weer slaan terroristen toe. Nu in Brussel, op twee locaties. Beide zijn met zorg uitgekozen: het vliegveld en een metrostation. De eerste plek is waarschijnlijk uitgekozen omdat de terroristen wilden laten zien dat het veiligheidssysteem op het vliegveld lek is. De aanslag is een dolkstoot voor de autoriteiten: de vertrekhal van het vliegveld is niet zodanig beveiligd dat passagiers er zich veilig kunnen voelen. De reputatie van BelgiŽ in internationaal perspectief is ernstig aangetast.
Het metrostation is gekozen om te laten zien dat het hart van Europa - de Europese wijk in de Belgische hoofdstad - kwetsbaar is. Het is zeker niet uitgesloten dat op een dag het hart van Europa echt wordt getroffen door een aanslag bij of in gebouwen van de Europese Unie.
De betekenis van de aanslagen ligt in de eerste plaats bij de slachtoffers en hun verwanten. Tientallen levens zijn abrupt geŽindigd omdat een stel nietsontziende fanaten zijn macht wil laten zien. Dat machtsvertoon komt voort uit haat jegens het Westen. Dat bedreigt, onderdrukt en vernedert in de ogen van de terroristen moslims al decennia lang. Onder deze haat schuilt religieus fanatisme: Allah heeft gezegd dat niet-moslims gedood mogen worden als zij de verbreiding van de islam tegenhouden. IS en verwante groepen hebben een ideologie van geweld jegens niet-moslims verheven tot religieuze plicht.
De aanslag was in zekere zin te verwachten. Er zijn voldoende verblinde mensen die hun leven willen geven voor de zaak van Allah. De aanslag van gisteren is ook niet de laatste. De vraag is hoe lang het duurt voordat de haat en het religieus fanatisme zijn uitgewerkt. Daarover moet niet te veel optimisme bestaan. Terroristen en overheden van landen waar aanslagen worden gepleegd forceren een negatieve spiraal: hoe meer aanslagen, hoe harder overheden de vergelding inzetten. En hoe meer vergelding, hoe meer aanslagen worden voorbereid.
Het primaire doel van overheden is de veiligheid van hun burgers te beschermen. Na aanslagen zoals die van gisteren is de automatische reflex: vergelding. Die reactie komt tegemoet aan de gevoelens in de samenleving. Maar vergelding bewerkt weer een trede naar beneden in de spiraal. Er is ook de verleiding om stoere taal uit te slaan over een maatregel als het sluiten van grenzen. Als de plegers van de aanslagen Belgen zijn van geboorte, had het sluiten van grenzen niet geholpen.
De opsporing van de daders en medeplichtigen heeft de eerste prioriteit. En terecht. Daarna komt de vergelding. Dat betekent ůf doden tijdens de opsporing of levenslang in de cel zetten. In beide gevallen worden de daders martelaren. Er zal een nieuwe generatie terroristen opstaan die nog wredere en nog omvangrijkere aanslagen pleegt om hun martelaren te wreken.
Overheden hebben het lastig: tegemoet komen aan het rechtsgevoel van de burgers en met veel vertoon materieel en manschappen inzetten, of durven kiezen voor maatregelen die op langere termijn werken.
De Franse president Sarkozy investeerde in 2007 enorm in terrorismebestrijders. Die kregen ongehoord vergaande bevoegdheden. Het geld daarvoor haalde hij uit het buurtwerk in probleemwijken. Die keuze heeft verkeerd uitgepakt.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties