De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Economiewoensdag, 23 maart 2016

Verruiming van bocht in Van Harinxmakanaal
Leeuwarden - Voor negen miljoen euro wil de provincie Fryslân de bocht in het Van Harinxmakanaal in het centrum van Franeker groter maken. Over een lengte van tweehonderd meter moet de huidige oever tot zo’n tien meter diep worden afgegraven. Een deel van de weg te halen oever wordt nu benut door het bedrijf Levo, dat daar een productielijn voor sauzen heeft staan. Die productielijn moet worden verplaatst naar een ander deel van het terrein van de fabriek. De provincie zal voor de operatie grond moeten aankopen. Voor de voorbereiding is zo’n twee jaar tijd nodig, het afgraven van de oever zal pas na het einde van 2018 klaar zijn.
De bocht in Franeker is nu te smal voor grotere schepen in klasse vijf. Ze kunnen de bocht wel maken, maar dan moet er geen tegenligger komen. Volgens een ambtenaar is de situatie ter plekke heel onveilig en is het wachten op het moment dat het een keer mis gaat. Op dit moment is er voor ieder schip in klasse vijf dat tussen Harlingen en Leeuwarden wil varen, een ontheffing nodig.
Gedeputeerde Poepjes denkt dat het verbreden van het kanaal in Franeker economisch een verstandige investering is. Want er is nu een aantal schepen dat niet gebruik kan maken van het kanaal, en in de toekomst wel. ,,Leeuwarden heeft een containerterminal waar dan meer grote schepen kunnen komen. We willen het vervoer via het water stimuleren en dan is het goed voor alle bedrijven langs de route dat de grote schepen hen aan kunnen doen."
Naast het verbreden van het kanaal, wil de provincie samen met de gemeente Franekeradeel ook de kade aan de andere kant van het kanaal opknappen. Daarover zijn beide partijen in gesprek. Behalve het knelpunt in Franeker wil de provincie op termijn ook andere delen van het kanaal aanpakken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties