De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiodonderdag, 17 maart 2016

Bezittingen Mata Hari onder hamer
Amsterdam - Bij Veilinggebouw De Zwaan in Amsterdam gaan op 1 april enkele bezittingen van de vermeende dubbelspionne Mata Hari onder de hamer. Het gaat onder meer om twee halskettingen, een pendule, een Chinees marmeren beeld, een miniatuurserviesje, zilveren bestek en een toneelkijker.
Mata Hari heeft de spullen waarschijnlijk in 1916 in bewaring gegeven aan de bevriende kunstenaar Piet van der Hem. Ze belandden daarna bij notaris Sikke Molenaar. Diens neef, Peter de Hoo uit Leeuwarden, brengt ze nu op een veiling. Van vandaag tot en met zondag kunnen mensen de voorwerpen bezichtigen tijdens kijkdagen in Amsterdam.
Mata Hari heette eigenlijk Margaretha Geertruida Zelle. Ze werd geboren op 8 augustus 1876 in Leeuwarden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Mata Hari de minnares van hoge Franse officieren, die ze militaire geheimen zou hebben ontfutseld. Op 15 oktober 1917 eindigde haar leven voor een vuurpeloton.
Archieven
In 2017 zullen de Franse archieven geopend worden die mogelijk meer licht werpen op het leven en de dood van de Friese spionne.
Volgend jaar komt er een tentoonstelling over haar in het Fries Museum.
Ook gaat volgend jaar een Engelstalige film van regisseur Machiel Amorison over Mata Hari in première.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 17 maart

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties