De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Regiodinsdag, 15 maart 2016

Vindster snapt commotie rond eierzoeken niet
Sintjohannesga - Armanda Stuiver (25) uit Sintjohannesga, de vindster van het eerste Friese kievitsei, snapt niet veel van de commotie rond het kievitsei ,,Ik vind het maar veel gedoe om niets. Ik doe het al bijna twintig jaar. Ik hou van dieren en de natuur en vind het heerlijk om in het land te zijn. Het is me door mijn vader en opa met de paplepel ingegoten."
Dat ze geen eieren meer mag rapen vindt ze geen ramp en het weerhoudt haar er niet van het land in te gaan. ,,Ik vind die eieren niet zo lekker. Toen ik nog klein was was, ging het vooral om de spanning van het vinden van een nest. Nu doe ik het vooral voor de nazorg. Voorkomen dat boeren de nesten platrijden is mooi werk en ook heel ontspannend."
Volgens Rendert Algra, voorzitter van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) is het eerste ei een typisch voorbeeld van een ei dat beter geraapt had kunnen worden dan blijven liggen. ,,Het ligt in een maďsveld. Daar gaat de boer de komende weken wel drie tot vier keer met groot materieel overheen om mest te injecteren, te ploegen, te hakselen en in te zaaien. Om het nest dan nog iets van een kans te geven moet het vier, vijf keer verplaatst worden. Dan is het maar afwachten of de kievit nog gaat broeden. En mocht het nestje het overleven dan loopt het jonge broedsel kans met een paar koude aprildagen alsnog te sterven. Kieviten maken meer kans als ze later in het jaar worden uitgebroed."
Voor de traditie van het eerste ei kan Harm Niesen van de Faunabescherming nog enig begrip opbrengen. Maar dat de BFVW de leden na het vinden van het eerste ei nog twee weken het land in laat trekken, is volgens hem illegaal. ,,Alleen in het kader van directe bescherming van de weidevogel mag je het land in. Maar dat is wat anders dan je leden ongelimiteerd naar nesten te laten zoeken. Uit onderzoek blijkt dat elk bezoek aan een weiland 10 procent verlies geeft aan legsel, want allerlei roofdieren volgen het spoor van de zoeker. Kun je nagaan als er honderden mensen het veld in gaan. We hebben de provincie tot vorige week vrijdag de tijd gegeven de bond terug te fluiten. Ze zegt echter tot eind deze week tijd nodig te hebben om een standpunt te bepalen. Dan is de nazorgtijd al voor de helft verstreken. Onze advocate is nu bezig een versnelde rechterlijke uitspraak te krijgen."
Gedeputeerde Johannes Kramer vindt dat de Faunabescherming wanhopig op zoek is naar argumenten tegen wat er nu in Fryslân rond het kievitsei gebeurt. ,,Węrom hearst de Faunabeskerming net oer it earste aai dat yn Brabân fűn is? Der is ek lottere. Mei de nije situaasje omtrint it aaisykjen is it prima dat de Faunabeskerming skerp observearet, mar do kinst ek oerdriuwe. It is net sa dat hűnderten minsken it lân yngean. Fűgelwachters witte wat se dogge."
Dat een nest niet snel verstoord raakt, bleek volgens Kramer vandaag in Sintjohannesga. ,,Wy wienen noch net fan it lân ôf en de ljip siet wer op it nest."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties