De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Economiedinsdag, 15 maart 2016

Boerinnen komen in actie voor kalveren
Tjerkgaast - Boeren moeten zelf kunnen bepalen of ze hun kalveren direct na de geboorte van de koe scheiden of juist bij elkaar houden. Daarom demonstreren vandaag tweehonderd boerinnen in Den Haag. Tegelijk vindt er een manifestatie plaats op een melkveebedrijf in Leidschendam. Geeske Klaver (31) uit Tjerkgaast is een van de boerinnen die naar Den Haag gaat. ,,Marianne Thieme van de Partij van de Dieren heeft een motie ingediend waarin boeren verplicht worden om kalfjes na de geboorte een tijdje bij de koe te houden, en die motie is aangenomen. Maar dat willen wij zelf bepalen."
Op het bedrijf van Klaver staan honderdvijftig stuks jongvee waarvan twintig kalfjes nog geen drie maanden oud zijn. De kalfjes worden meteen na de geboorte gescheiden van de moeders. ,,Een kalfje wordt niet hulpbehoevend geboren zoals een baby. Het kan zich heel goed zelf redden en als je de koe en het kalfje een tijd bij elkaar houdt zoals Thieme wil, dan veroorzaakt dat een boel stress. Bij de koe en het kalf, want dan raken ze beide overstuur als ze gescheiden worden."
Maar dat is niet de enige reden dat boeren kalveren vaak meteen scheiden van de koe. ,,Ook voor de gezondheid van de kalveren is het beter om ze te scheiden. Een kalf wordt geboren met een beperkte immuniteit. Door direct na de geboorte de eerste melk - de biest - te geven kunnen we de opname beter sturen en controleren of het kalf wel voldoende heeft gedronken. Daarbij zijn in de koeienstal veel bacteriën die niet goed zijn voor het kalf en is de kans op overdracht van ziektes veel groter."
Bij Klaver is er een aparte plek voor de kalveren, die met de hand worden gevoed. ,,Gewoon met emmers, twee keer per dag en dan de juiste en goede hoeveelheden. En de eerste voeding gaat vaak met de fles."
Koe en kalf bij elkaar houden in een stal, is eigenlijk tegennatuurlijk, betoogt Geeske Klaver. ,,In de natuur verstopt een koe het kalf de eerste dagen op een veilige plek, in de struiken of in bosjes. De moeder komt een paar keer per dag langs om het kalfje te laten drinken. Daarna socialiseert het kalf vooral met andere kalveren en is dat de belangrijkste tijdsbesteding." Koe en kalf bij elkaar houden is ook meer arbeidsintensief dan ze gescheiden te houden, erkent Klaver. ,,Bijvoorbeeld bij het naar binnen gaan vanuit de wei, kalveren willen dan minder goed mee."
In Den Haag starten de boerinnen vandaag een publieksactie. Met koetjesrepen en ansichtkaarten wordt geprobeerd het publiek te informeren en voor zich te winnen. Maar de actie gaat verder dan dat. ,,Mensen die interesse hebben en zelf eens willen komen kijken, kunnen de boerderijen van de deelnemers komen bezoeken. Om zelf te zien hoe het gaat op de boerderij."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties