De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiomaandag, 14 maart 2016

Turen naar velduil bij het Lauwersmeer, lekker ontspannen
Anjum - 'Pioewie, pioewie’. Een kievit laat van zich horen terwijl hij rondjes vliegt in polder Ezumakeeg aan de westkant van het Lauwersmeer, vlakbij Anjum. Er is publiek in de buurt (een stuk of tien vogelliefhebbers) maar dat staat met de rug naar de kievit toe. Hun camera’s zijn gericht op het weiland aan de andere kant van de weg, op de velduil die zich hier ophoudt.
Peter Ferwerda (59) uit Leeuwarden heeft er wel een autorit voor over om een bijzondere vogel te kunnen fotograferen. Toen de roodkeelnachtegaal in januari van dit jaar in een tuin in het Noord-Hollandse Hoogwoud neerstreek (het was de eerste keer dat het dier Nederland bezocht) was hij erbij.
Vandaag hoopt hij de velduil op de gevoelige plaat vast te leggen. Zittend op een meegebracht stoeltje tuurt Ferwerda het weiland over. De polder, onderdeel van nationaal park Lauwersmeer, was vroeger landbouwgebied. Ingericht als natuurgebied trekt het tegenwoordig allerlei soorten vogels. Een mooie plek om te spotten, vindt de Leeuwarder.
De velduil zit al ongeveer een maand in dit gebied, vertelt hij. Kennelijk kan de vogel hier voldoende muizen vinden. ,,Misschien dat er ook een kans is dat ze hier gaan broeden."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties