De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiozaterdag, 12 maart 2016

Grutto Amalia in Britswert
Britsum - De gezenderde grutto Amalia is gisterochtend teruggekeerd op haar oude stekje in Britswert. Amalia is een van de tientallen gezenderde grutto’s die in het kader van het project Kening fan ’e Greide gevolgd worden op hun trektocht van West-Afrika naar Fryslân.
Rondom Amalia was een speciaal evenement georganiseerd door Kening fan ’e Greide. Via de website waarisamalia.nu konden mensen voorspellen wanneer ze zou terugkeren in Britswert. De juiste voorspelling is goed voor een reisje naar de plaats waar Amalia zich bevond op het moment dat de winnaar zijn voorspelling instuurde. Maandagavond viert Kening fan ’e Greide in Britswert de terugkeer van Amalia met een evenement. Daar wordt de winnaar ook bekendgemaakt.
Het systeem dat de zendergegevens overbrengt naar de website kampte gisteren met een kleine, maar cruciale storing. Uitgerekend bij de lange thuisvlucht van Amalia kwamen de verkeerde coördinaten in het systeem te staan, waardoor het gisteren urenlang leek alsof de grutto aan een onverklaarbare omweg via Ierland begonnen was. Het leidde tot enige opschudding op sociale media, gevoed door een bericht van deze strekking op de site van de Leeuwarder Courant.
,,Dit is in foutsje dat eins noait foarkomt", vertelde hoogleraar Theunis Piersma gisterochtend in een telefonische toelichting. De gegevens van de grutto’s komen via een Franse satelliet en een Duitse database in het systeem van de onderzoeker terecht.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties