De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiovrijdag, 11 maart 2016

Derde van Friese kinderen wordt gepest
Leeuwarden - Ongeveer een derde van de Friese kinderen van vier tot twaalf jaar wordt gepest. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor 4-12 die GGD Fryslân opstelde op basis van een onderzoek onder ouders in Fryslân. In het onderzoek is gekeken naar de gezondheid van het kind en aspecten die gezondheid beďnvloeden, zoals leefstijl en woonomgeving.
Op de Waddeneilanden komt pesten relatief veel voor. Bijna de helft van de ouders daar zegt dat hun kind gepest wordt. Volgens het onderzoek heeft 36 procent van de Friese kinderen moeite met het maken van vrienden. 6 procent van de ouders vindt bovendien dat hun kind niet weerbaar genoeg is.
Johan Sijtsema, bestuurder van Vereniging PCBO Tytsjerksteradiel, herkent het beeld van de GGD. ,,Maar het is wel zo dat ouders het pesten soms anders beleven dan kinderen. Ouders vinden soms dat er veel wordt gepest, terwijl kinderen het als plagen ervaren. Ook verschilt het per periode, want elke klas is anders. Er zitten soms vervelende groepen tussen." Toch moeten de cijfers niet gebagatelliseerd worden, aldus Sijtsema. ,,Deze cijfers komen ergens vandaan en het vraagt zeker om nader onderzoek. We moeten dit serieus nemen. Want pesten komt nog steeds veel voor."
Gezond
Volgens het onderzoek vindt 98 procent van de Friese ouders dat hun kind gezond is. Toch zegt een vijfde van de ouders dat hun kind een chronische aandoening heeft, die is vastgesteld door een arts. Zo’n 4 procent van de kinderen wordt in sterke mate beperkt door die aandoening en 14 procent in lichte mate.
Ruim een op de tien kinderen is te zwaar. 22 procent heeft juist een ondergewicht. Een derde van de kinderen eet niet dagelijks fruit en twee derde eet niet elke dag groente. Zo’n 70 procent van de kinderen drinkt gemiddeld twee glazen suikerhoudende drank per dag. Bijna alle kinderen, 98 procent, bewegen in hun vrije tijd en ruim vier vijfde sport wekelijks.
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties