De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiovrijdag, 11 maart 2016

Haast bij 'Súdwest’ over thuiszorg
Sneek - Het college van Súdwest-Fryslân moet haast maken met een voorstel omtrent de thuiszorg, om te voorkomen dat de 630 thuishulpen in de gemeente worden ontslagen. Dat zegt de SP in die gemeente. Thuiszorg Zuidwest-Friesland, de grootste aanbieder in de regio, heeft het contract voor de huishoudelijke hulp per juni opgezegd. De organisatie is ondertussen met een nieuw plan gekomen omtrent de inrichting van de zorg, die dan betaald zou moeten worden via de nieuwe thuiszorgcode. Dat kost de gemeente vijf ton boven op het huidige budget van vijf miljoen euro.
Alhoewel verantwoordelijk wethouder zich in eerste instantie positief heeft uitgelaten over het plan, ligt er nog geen officieel voorstel op tafel. Die moet er uiterlijk woensdag zijn. ,,De thuiszorg heeft ook als werkgever een opzegtermijn van twee maand. Als wij niet voor 1 april uitsluitsel geven, worden de thuishulpen alsnog ontslagen", zegt fractievoorzitter Harmen de Wind.
Het probleem met de lage thuiszorgtarieven speelt niet alleen in Súdwest-Fryslân. Overal in Nederland hebben thuiszorgorganisaties het financieel zwaar vanwege de lage vergoedingen. Thuiszorgorganisatie TSN (niet actief in Fryslân) is om die reden failliet gegaan.
De gemeente Leeuwarden betaalt net als Súdwest-Fryslân en Littenseradiel 21 euro voor eenvoudige schoonmaakhulp. De Code Verantwoordelijke Marktgedrag Thuiszorgondersteuning van vorige zomer schrijft een minimum van 22,50 voor.
Meer betalen
De PvdA, Verenigd Links, Pal/GroenLInks, de ChristenUnie en Gemeente Belangen hebben het college vragen gesteld over de tarieven. Ze willen weten of het college bereid is de thuiszorgorganisaties meer te betalen en wat dat voor gevolgen heeft voor de inkoop. Ook vinden de partijen het bevreemdend dat het college steeds heeft aangegeven dat er geen klachten zijn over de tarieven, terwijl de thuiszorgorganisaties in de Leeuwarder Courant verklaarden dat ze óf moesten tekenen óf negenhonderd thuiszorghulpen moesten ontslaan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties