De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Economievrijdag, 11 maart 2016

Vrees voor tekort aan werknemers in de bouw
Stiens - Veel bouwbedrijven zijn in de afgelopen jaren in de problemen gekomen of omgevallen sinds de crisis in 2008 begon. ,,Velen hebben de branche verlaten, de uitstroom was groot", zegt Siep Klaas Bijland. Hij heeft een bouwbedrijf in Stiens en is vicevoorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland afdeling Friesland. ,,Veel personeel is in de afgelopen jaren met de VUT gegaan - er is namelijk bij ons in de branche sprake van veel vergrijzing - en een groot deel is in een andere branche gaan werken. Daarnaast zijn er mensen voor zichzelf begonnen, zzp’er geworden dus. Dat er veel mensen zijn vertrokken uit de sector blijkt ook uit het aantal cao’s dat voor mensen in deze sector is afgesloten. Dat aantal is afgenomen van 180.000 naar 100.000. Een flinke aderlating dus."
De omstandigheden in de branche verbeteren na jaren van malaise nu voorzichtig, stelt de woordvoerder. ,,We hebben iets meer lucht, maar het is nog steeds niet hosanna. Er komt wat meer werk en banken zijn wat scheutiger om over de brug te komen bij projecten. Pas over enkele jaren zal het echt beter gaan. Veel contracten die we de komende jaren nog uitvoeren zijn in de crisisjaren afgesloten met slechte prijzen."
,,Wanneer het herstel echt inzet, steken die nieuwe problemen de kop op: het groeiende tekort aan geschikt personeel. ,,Met de vergrijzing gaat de uitstroom in onze sector door en in de afgelopen jaren zijn er met de problemen in de bouw minder mensen begonnen met opleidingen in deze richting. Er is nu wel weer meer animo onder de jongere schooljeugd, mede door de vele promotiecampagnes, maar voor voor zij volwassen en timmerman zijn, zijn we tien jaar verder", schetst de bestuurder.
Binnen nu en vijf jaar verwacht hij al een tekort aan vaklui. ,,Het aantal mensen dat terugkeert in de branche is onvoldoende. Consequentie zal zijn dat bouwbedrijven meer werk deels uitbesteden, bijvoorbeeld metaalbedrijven, maar ook zullen er meer uitzendkrachten worden ingehuurd. Een andere optie is de komst van meer buitenlandse vaklui."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties