De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Hoofdartikelvrijdag, 11 maart 2016

Zorgen over financiŽn van ziekenhuizen
Ziekenhuizen moeten hun administratie verbeteren. De administratieve praktijk in veel ziekenhuizen is niet goed genoeg. Dit oordeel wordt geveld door de toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar aanleiding van een onderzoek in vijftien ziekenhuizen.
De administratie van ziekenhuizen is een gevoelig onderwerp. In 2014 sloegen accountants alarm: ze konden de jaarverslagen van ziekenhuizen niet goedkeuren. De administratie was niet op orde. Dat lag niet alleen aan de ziekenhuizen, maar ook aan het declaratiesysteem waaraan de ziekenhuizen zich moeten houden. Dat past niet in alle opzichten op de praktijk in de ziekenhuizen. En dat bemoeilijkt een juiste administratie, toerekening et cetera. In de afgelopen jaren bleken sommige administraties ook een onjuist beeld te geven van de ziekenhuispraktijk. In meerdere gevallen waren bedragen zoekgeraakt in de administratie. Ook werd ontdekt hoe ziekenhuizen soms verkeerd declareerden met als gevolg dat ze te veel geld overgemaakt hadden gekregen.
De NZa erkent dat het declaratiesysteem in de ziekenhuizen een complexe zaak is. Maar dat ontslaat de ziekenhuizen niet van de plicht hun organisatie te verbeteren, vindt de NZa. Dat geldt zeker die ziekenhuizen die in vergelijking met andere ziekenhuizen een slechtere administratie hebben.
De financieel-administratieve werkelijkheid waarin ziekenhuizen leven en de toegenomen druk op accountants om hun controlerende werk goed te doen, hebben gezorgd voor een aanzienlijke stijging van de kosten van controles. In 2014 waren die ten opzichte van 2013 gestegen met bijna 7 procent, tot een bedrag van 72 miljoen euro over de gehele zorgsector. Dat bedrag gaat vooral naar de grote vier accountantskantoren. Die hebben bijna 90 procent van de zorgmarkt als klant. De stijging van accountantskosten was het grootst bij de ziekenhuizen, namelijk bijna 24 procent. Deze stijging hangt samen met de onzekerheid bij de ziekenhuizen en bij accountants door de ingewikkelde eisen die worden gesteld aan het declaratiesysteem.
Ziekenhuizen slokken een aanzienlijk deel op van de zorgkosten. Het is de bedoeling om die kosten in de hand te houden, maar dat lukt niet altijd op alle onderdelen.
De financiŽle toestand van veel ziekenhuizen is niet super gezond, heeft BDO accountantskantoor vastgesteld. Vijftien ziekenhuizen komen niet goed door de financiŽle stresstest. Een belangrijk element in de financiŽle positie is de omvang van de financiŽle buffer. Die is bij betrekkelijk veel ziekenhuizen te klein.
De rentabiliteit van ziekenhuizen zakte over 2014 naar 2 procent gemiddeld. De tien best presterende rendeerden met 3 tot 8 procent; de tien slechtste zitten tussen -4 procent en 3 procent.
De accountants zijn zorgelijk over de financiŽle toestand van diverse ziekenhuizen. De kans is vrij groot dat opnieuw ziekenhuizen in de problemen komen. Dat is een lastig vooruitzicht, vooral in het jaar dat wordt 'herdacht‚Äô hoe tien jaar geleden zorg en markt een verbond aangingen. Dat verbond is op veel fronten niet bijster succesvol. De zorgelijke toestand van ziekenhuizen is daarvan een teken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties