De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiowoensdag, 9 maart 2016

Leeuwarden bungelt onderaan ranglijst
Leeuwarden - Leeuwarden creëert minder banen en heeft gemiddeld lagere lonen dan andere steden in Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek De triomf van de stad van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het PBL onderzocht de economische ontwikkeling in twintig stedelijke regio’s. Deze regio’s blijken in bijna heel Nederland economische motoren, maar Leeuwarden blijft, met Enschede en Heerlen, fors achter.
In de afgelopen twintig jaar daalde in Leeuwarden zowel het aantal hoog- als laagbetaalde banen in totaal met zo’n 5 procent. Het bovenste kwart van het aantal goedbetaalde banen ging zelfs met meer dan 10 procent achteruit. Verder liggen de hoogste salarissen zo’n 10 procent lager dan in de rest van Nederland.
Dat is opvallend, zeker vergeleken met de ontwikkelingen elders. In bijna alle steden liggen de lonen voor hetzelfde werk een stuk hoger dan in de rest van het land. Wie bijvoorbeeld in Amsterdam werkt, verdient 10 procent meer dan iemand met eenzelfde opleiding elders in het land. Gemiddeld krijgt een Leeuwarder juist ruim 2 procent minder.
Volgens Edwin Buitelaar van het PBL zijn in de steden die het goed doen veel innovatieve banen ontwikkeld op het gebied van zakelijke dienstverlening en hightech bedrijven. ,,Je ziet in die steden een soort vliegwieleffect. Dit soort bedrijven is afhankelijk van hoogopgeleiden waardoor de vraag naar deze mensen stijgt, dus ook de salarissen."
Buitelaar heeft niet de situatie in Leeuwarden apart onderzocht maar denkt dat de stad ook last heeft van krimp in de provincie. ,,Hoger onderwijs kan de positie van een stad versterken. Maar met een dalende bevolking in de regio’s rond Leeuwarden zal het aantal studenten dat een HBO-opleiding in de stad volgt, dalen. En studenten buiten Fryslân zullen niet snel naar Leeuwarden komen om een studie te volgen maar kiezen voor een opleiding in de buurt. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht."
De politiek lijkt zich dat ook te realiseren. Zo stelde CDA Fryslân aan Gedeputeerde Staten bezorgde vragen over het afnemend aantal eerstejaars studenten op de HBO’s. In 2015 begon 8,6 procent minder studenten aan een HBO-opleiding in Fryslân.
Uit de neerwaartse spiraal te komen is volgens Buitelaar lastig. Toch ziet hij geen reden om de vlag halfstok te hangen ,,De mechanismen rond werkgelegenheid en loonontwikkelingen werken in het nadeel van gebieden die niet de juiste economische structuur hebben. Maar het is niet zo dat er in Leeuwarden niets gebeurt of valt te beleven."
Het is volgens hem de vraag of elke regio in dezelfde mate mee moet in de vaart der volkeren. ,,We komen uit een traditie van verdelende rechtvaardigheid waarbij Den Haag ervoor zorgde dat bepaalde regio’s niet wegzakten. Nu zie je in toenemende mate de regionale verschillen groeien. En vindt de landelijke politiek dat erg? Hoeveel geld moet je stoppen in een proces dat heel lastig te sturen is? Bovendien: al is het moeilijk banen te creëren in het Noorden, dan kun je er nog wel bijvoorbeeld heel prettig wonen."
Burgemeester Ferd Crone erkent dat zijn stad het minder goed doet. Toch is hij niet zo pessimistisch als Buitelaar. ,,We hebben lang te weinig geďnvesteerd in goede woningen voor de middenklasse. Daar zijn we nu mee aan de slag. Bovendien wordt er de laatste jaren ook fors ingezet op toponderzoek en -onderwijs met bijvoorbeeld Wetsus en de Dairy Campus. Ik zie in het rapport een aansporing op deze weg voort te gaan."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties