De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiodinsdag, 8 maart 2016

Heeg eerste dorp met zonneproject via postcoderoos
Heeg - Heeg is het eerste dorp in Fryslân met een zonnepanelenproject op basis van de postcoderoosregeling (pcr), officieel de Regeling Verlaagd Tarief.
Ruim twintig deelnemers tekenden bij Coöperatie Duurzaam Heeg in voor 255 zonnepanelen.
De panelen komen over een maand of twee op het dak van botenverhuurbedrijf Ottenhome te liggen. ,,Al na de eerste informatie-avond begin februari waren er voldoende deelnemers", zegt Anton van Wijk van de Hegumer energiecoöperatie.
De pcr werd door de overheid in 2013 ingesteld om mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen leggen toch te laten profiteren van zonne-energie.
Geïnteresseerden in een bepaald postcodegebied (de postcoderoos) konden als coöperatie of vereniging van eigenaren zonnepanelen aanschaffen en die bijvoorbeeld op het dak van een stal of bedrijf in de buurt leggen. Het profijt voor de deelnemers zat in de teruggave van een deel van de energiebelasting.
De pcr flopte in eerste instantie omdat die teruggave laag was. Sinds december afgelopen jaar krijgen deelnemers echter vijftien jaar lang alle energiebelasting terug, zo’n 12 cent per kWh.
Het deelnemersveld in Heeg bestaat uit zowel particulieren als bedrijven. Van Wijk: ,,De verhouding is ongeveer fifty-fifty, al gingen de meeste panelen naar bedrijven."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 8 maart

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties